CNN odvysílala Obamovo video z úkrytu

Barack Obama natočil video se vzkazem světu k desátému výročí útoků na Světové obchodní centrum. CNN vzkaz včera vysílala v nekonečné smyčce celých 24 hodin.
Video Barracka Obamy
Klíčová závěrečná scéna filmu | zdroj: video Baracka Obamy

Ze svého skalního úkrytu v Mount Rushmore proklíná Obama nedemokratické režimy, dovolává se Boží pomsty na diktátorech a vyzývá své příznivce k aktivitě v boji za lidská práva. Video je natočeno amatérskou kamerou a do CNN jej zaslal anonym z centrální pošty v Honolulu. Obamologové potvrzují pravost videa a poukazují na to, že prezident v něm zmiňuje nedávné události z Norska, což dokazuje, že je stále naživu.

Filmoví experti se na kvalitě díla nedokážou jednoznačně shodnout. „Nepřináší nic nového,“ kritizuje film Jan Rejžek. „Statická kamera, špatná kvalita, nenalíčená pleš, to už tu všechno bylo. Pokud chtěl Obama zaujmout postmodernou, přišel o dvacet let pozdě. Také obsahově se nejedná o žádný zázrak, je to spíš béčko. Béčko od Baracka – tak nazvěte ten článek.“

Vladimír Just naopak vyzdvihuje výtvarnou stránku díla. „Kontrast strohé černé tváře proti opulentní bílé kredenci vytváří metaforickou dramatickou klenbu mezi chudým Jihem a bohatým Severem. Záměrná rozmazanost pak pointuje tento kontrast s jasným odkazem na postupné smývání hranice mezi Námi a Jimi. Možná si mohl odpustit to řečnění a místo toho mlčet, ale to je jen implementační detail,“ uvedl Just. Obsáhlou recenzi k filmu zaslal i František Fuka, ale do článku ji nebylo možné použít, neboť za představitele hlavní filmové postavy označil Morgana Freemana a celá recenze se zabývá tím, že ve filmu Deep Impact z roku 1998 byl Freeman lepší.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: