Sociální sítě zaplavují falešné statusy z Asie

Již několik stovek falešných statusů na míru zachytila v poslední době Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrole sociálních sítí. Jde v drtivé většině o levné padělky z Číny a Vietnamu. „Mohou být nebezpečné,“ varují inspektoři.
Zakladatel Status4you John W. Howard pomáhá všem, kdo nemají k vytváření statusů nadání.
Sociální sítě před časem zachvátil nový hit – statusy na míru. Po prvotním výskytu v zemích rozvinutého světa a ve Francii nyní získávají popularitu i v České republice. IT experti se shodují, že poptávka po statusech na míru souvisí s přerodem sociálních sítí na celospolečenský fenomén a s jejich rozšířením mezi obyčejné uživatele. I tito lidé chtějí zaujmout vtipnými či inteligentními statusy, avšak na jejich tvorbu nejsou jazykově ani jakkoli jinak vybaveni.
John W. Howard začínal na sazbě dolar za vtipný status a postupně nabídl lidem i paušální tarif. Zájem o Johnovy statusy brzo překonal jeho časové i intelektové možnosti. Opustil studium, pronajal si první garáž a společně s brigádníky začal provozovat společnost Status4you, Inc. Dnes firma zaměstnává 2371 statusmakerů na plný úvazek a kolem 5000 brigádníků. Odhaduje se, že 70% vtipných či zajímavých statusů na sociálních sítích pochází od Status4you.
Marná snaha mnohých uživatelů a z toho vyplývající frustrace vedla v minulosti od prostých sebevražd jednotlivců až k hromadnému opouštění virtuálního světa zpět do šedé reality. Statusy na míru, pokud jsou kvalitní, tento problém pomáhají řešit.

Status4you

Mezi prvními už v roce 2008 zareagoval John W. Howard, student univerzity v Seattlu. Tento samotář, v kolektivu oblíbený pro vytříbený smysl pro humor a aktuální vtipné postřehy, se rozhodl pomoci lidem, kterým chybělo nadání pro vytváření statusů. V krátkém čase se mu podařilo vybudovat kreativní impérium Status4you.
Jako v případě každého úspěchu se postupně přidávali další, kteří chtěli na novém druhu podnikání vydělávat. Od internetových nadšenců, tvořících jednotky statusů měsíčně, po nadnárodní korporace, které prostě jen přibraly tvorbu statusů do svého portfolia. Současně se začaly šířit i první levné plagiáty, pocházejíci ze zemí třetího světa.

Raketový boom v České republice

V Česku se první pionýři statusů na míru objevili na jaře 2010. Zprvu si anglicky či německy hovořící uživatelé sociálních sítí objednávali statusy v cizině a překládali je, avšak některé statusy s českými reáliemi nefungovaly. Několik kreativních podnikavců pak založilo 1. Národní statusovou dílnu, s. r. o., která zažívá doslova raketový boom a za poslední rok ztrojnásobila obrat.
CO JE STATUS
Statusem se podle zákona rozumí oznámení v rámci sociální sítě (např. Facebook, Twitter, Google+). Uživatel dává zveřejněním statusu ostatním najevo aktuální stav či hnutí mysli, sdílí s nimi zajímavou vizi, postřeh či neobvyklou činnost, kterou právě provozuje. Může také na sociální síť umístit nesmyslný shluk emotikonů („smajlíků“). Zákon dělí statusy do pěti kategorií – aktuální, bilanční, filosofické, demonstrativní a zbytečné.
Podobných firem u nás letos vznikly desítky, a tak lze v současné době mluvit o plně konkurenčním trhu se statusy v České republice, což potvrdil i předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.

Varování ČOI před falešnými statusy z Číny

Mnohé úspěšné produkty bývají rychle okopírovány a za daleko nižší ceny vyráběny a dováženy z Asie. Ani statusy nejsou výjimkou. Česká obchodní inspekce již na tuzemských sociálních sítích zachytila levné padělky statusů původem právě z Číny či Vietnamu. Inspektoři proto varují před falešnými a často i prázdnými statusy, které nejenže nemusí být vtipné či zajímavé, ale mohou být i nebezpečné.
Inspektory je zdokumentováno mnoho případů, kdy použití plagiátu z Číny vedlo k opačnému účinku, než uživatel chtěl, a dokonce k úbytku jeho přátel či následovatelů v rámci sociální sítě. ČOI dále upozornila, že k výrobě falešných statusů je často užívána otrocká dětská práce či práce dělníků v nevyhovujících podmínkách za minimální mzdy. Několik příkladů nekvalitních padělků, zadržených inspekcí už přímo v oběhu na našem území, přinášíme k nahlédnutí v galerii.
F O T O G A L E R I E

Jak poznat pravý status

Česká obchodní inspekce ve spolupráci s potravinářskou a zemědělskou komorou a Ústavem pro jazyk český připravuje bohatě ilustrovanou brožovanou příručku. Ta má v padesáti šesti snadných krocích uživatelům pomoci odhalit falešný status a usnadnit jim další postup v případě nálezu falza. Také ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo podpořit české tvůrce originálních statusů a plánuje zavedení certifikátu „Pravý status z Čech, Moravy a Slezska“.
Statusy zakoupené mimo členské země Evropské unie patří ze zákona mezi sortiment, u kterého je uživatel povinen zaplatit clo a uhradit daň z přidané hodnoty. V této souvislosti se od Nového roku rozšíří Útvar pro boj s počítačovou kriminalitou o 250 nových analytiků, kteří budou obsluhovat plně automatizovaný systém rozpoznávání nelegálně dovezených statusů. Vysoká spolehlivost systému, pracujícího na základě sofistikovaného algoritmu, se odhaduje až na 42 procent. Zbytek nelegálních statusů by měla na sociálních sítích přirozeně zachytit laická i odborná veřejnost, a nahlásit jejich výskyt příslušným úřadům nebo na nejbližší policejní služebně.
Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: