Zlín se stane „Valašským Špindlem“

Dobrou zprávu si 15. prosince vyslechli představitelé společnosti SPORTHOUSE CZ Corporations. Zastupitelé Zlína schválili nový územní plán, který počítá s rekonstrukcí lyžařského areálu nad městem na kopci Barabáš s kótou ve výšce 410 m n. m. Hlavní sjezdovka bude rozšířena o 50 metrů a o novou čtyřsedačkovou lanovku s nepřetržitým provozem. Infrastrukturu doplní wellness hotel a víceposchoďové parkoviště.
Vizualizace Ski areálu Zlín po dokončení druhé fáze výstavby v roce 2015.
Po získání souhlasu ke kácení stromů od Lesů ČR již nic nebrání ve vybudování valašského sportovního unikátu. Sjezdovka po rekonstrukci umožní nerušený výhled na město občanům i lesní zvěři. Po rozšíření svahu vznikne v areálu přirozený ekologický pás, který zabrání škůdcům lesa, zejména kůrovci, v migraci na další stromy; v zimě poslouží lyžařům a v létě cyklistům.
Vedle rozšíření lyžařského areálu dojde přímo v srdci Zlína také k jeho prodloužení. Aktuálně je v závěrečné fázi jednání se zástupci rodiny Tomáše Bati, která podlehla tlaku lyžařů na zbourání Památníku T. Bati, dnešního Domu umění. To umožní prodloužit sjezdovku s lanovou dráhou po Gahurově prospektu až k novému Kulturnímu a univerzitnímu centru.

Turisty oblíbená trasa psích spřežení ze Zlína do Slušovic. V pozadí masiv Vizovických hatí.

Ski areál oživí valašskou ekonomiku

Na přání památkářů, kteří rozšíření areálu dosud nepochopitelně bránili, se bude centrální lyžařský svah jmenovat po architektu Gahurovi. Rozpočet na výstavbu ve výši 1,4 mld. Kč pokryje Evropská unie v rámci Regionálního operačního programu, provozní ztráty vyrovná město, zisk připadne provozovateli. Nově vytvořená pracovní místa včetně deseti hlavních manažerů areálu, logistika umělého zasněžování a servisního týmu pro sněžné skútry a rolby dosáhnou počtu 250 osob.
Z důvodu zajištění bezpečnosti tisíců návštěvníků dojde k transformaci blízké budovy Policie ČR na středisko Horské služby. Díky tomu se zlepší kontrola dodržování zákazu vycházení při zhoršené viditelnosti. Ten byl dosud vyhlašován ve chvíli, kdy už nešlo od prvního stožáru lanovky spočítat, kolik pater má Dům umění pod svahem. Kdo zákazu neuposlechne, musí nově počítat s tučnou blokovou pokutou, a pokud nebude přistižen a vydá se mimo značené trasy, měl by být připraven na možnost, že jeho zmrzlé tělo bude nalezeno až na jaře, jak se tomu stalo naposledy loni během Zlínských májových slavností.

Na mezistanici Boněcko lze na chvíli odložit lyže a odpočinout si v místních termálních lázních.

Vysokohorské túry i relax v termálních lázních

Ve Zlíně pokračují ve zvyšování atraktivity Ski areálu a připravují do portfolia nové nabídky pro návštěvníky. Už v lednu bude zařazen heliskiing s možností freeridové adventury panenskou přírodou až do Vizovic. Od února si budou moci náročnější turisté pronajímat celodenní služby vysokohorského vůdce, který jim pomůže zdolat majestátní dominantu resortu Barabáše klasickou černou stěnou, bez kyslíku, pouze s využitím lan a maček.
Zlínský patriot a viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura se o Zlínu během oficiální prezentace lyžařského projektu vyjádřil v superlativech jako o budoucím „Valašském Špindlu“.
Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: