Domácí maturita skončila tragédií, mladík si ponese následky po zbytek života

Tragédií skončil pokus o domácí maturitu v Jaroměřicích na Svitavsku. Devětatřicetiletá matka z alternativně žijící rodiny chtěla se synem odmaturovat doma, údajně pouze za asistence kamarádky a manžela. Hoch však během zkoušky postupně přestal reagovat na maturitní otázky a po následných komplikacích bez odborné pomoci zkolaboval.
Policie uzavřela okolí objektu, ve kterém došlo během domácí maturity ke kolapsu mladíka.
Na místo přivolaná sociální kurátorka konstatovala, že pedagogicky neškoleným rodičům se maturitní zkouška vymkla z rukou. Přestupek matky bude projednán na Městském úřadu ve Svitavách. Její syn byl po nezbytném ošetření okamžitě vyřazen ze středoškolské evidence a převezen do odborného učiliště v Boskovicích, kde si dokončí vzdělání. Podle doprovodné zprávy kurátorky zůstane chlapec po zbytek života ve stavu neslučitelném s vysokoškolským studiem.
Pololegální domácí maturity jsou reakcí na letošní zmatky kolem státních maturit. Někteří rodiče logicky tvrdí, že své děti znají mnohem lépe než učitelé a bylo by tedy nejsprávnější, aby studenti „zkoušku z dospělosti“ dělali doma. Takoví rodiče už hlásí krajským úřadům první uskutečněné maturity. Vesměs jde o propadlíky z řádného termínu, kteří v domácím prostředí odmaturovali bez nejmenších problémů.
Volání po legalizaci domácích maturit je hlavní požadavek studentských protestů po celé zemi.

Krize poznamenala i školství

Podle manažerky Linky důvěry Dětského krizového centra Jany Suchomelové si studenti rovněž často stěžují na sterilní prostředí školských institucí. Neméně významnou roli sehrává i ekonomická krize. „Já ty maminky i děti chápu, v rodině nás čeká maturita příští rok na jaře,“ vysvětluje Suchomelová. „Co začala krize, stejně teď nikam nechodíme, abychom ušetřili, tak proč nematurovat doma?“
Ministerstvo školství zatím k domácím maturitám zaujalo neutrální stanovisko. „Pokud zkouška proběhne řádně a bez tragických následků, k jakým došlo teď naposledy na Svitavsku, domnívám se, že není důvod ji neuznat. Otázkou však je, co vlastně uznáme,“ uvedl náměstek ministra Jindřich Skružný. Problém totiž spočívá v tom, že český právní systém termín „domácí maturita“ nezná. „Podobně i my na ministerstvu neznáme odpověď, jestli můžeme do věci vůbec zasahovat, jestli můžeme uznávat či neuznávat jevy, které metafyzicky vnímáme, ale z legislativního hlediska neexistují,“ upřesnil Skružný.
Anketa: Jaký je váš názor na domácí maturity?

Dana Břízová, Roztoky u Semil
Dcera maturovala v květnu a kdo zná chladné a neosobní učebny Střední keramické školy v Semilech, vůbec se nediví, že neuspěla. Opravný termín nám nabídli na září, samozřejmě ve stejné budově, což jsem se zařekla, že tam už mi holka nesmí. Budeme maturovat už v srpnu v předčasném termínu doma. Máme tady na vesnici větší klid a lepší vzduch, auto projede jednou za hodinu. Holka je tu zvyklá, vyrůstala tady od malička. Aspoň se mi nebude v Semilech o pauzách tahat s ostatními propadlíky někde po putykách a mezi jednotlivými zkouškami mi pomůže v kuchyni a na zahradě.

Daniel Vladyka, Malenovice
Jednou z nejneuvěřitelnějších věcí na světě je neblahá skutečnost, že tvor, který dokázal přistát na Měsíci, zkrotit atom, naklonovat ovci nebo transplantovat srdce, se stále nezbavil iracionálního a sebezničujícího myšlení. Skutečně, existují masy lidí, které věří, že domácí maturity představují nějaké riziko. Sám jsem maturoval doma a dnes mám blog na Respektu, píši filmové recenze, úspěšně moderuji několik klubů na diskusním serveru a studuji žurnalistiku. Nevěřte zastáncům konspiračních teorií. Jsou slyšet tím víc, čím jsou lidé zoufalejší a zklamanější a hledají příčinu všude jinde než v sobě.

Ondřej Kavalír, Postřelmov
Dotaz by měl směřovat na smysl jakékoli jiné než privátní maturitní zkoušky, neboť já předobře vím, že primárním (zdaleka nikoli jediným) účelem domácí maturity je možnost obrany proti z kloubů vymknuvší se státní moci. Mluvit rodičům do toho, jakým způsobem prověří znalosti svých dětí, je v civilisovaném světě podobná pitomost, jako mluvit řezníkovi do toho, zda ve svém obchodě prodává či neprodává vepřové.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: