FEJETON: Volby v televizní režii a papoušci na černé listině

P O N D Ě L N Í
F E J E T O N
J A N A
P Ř E B O R O V S K É H O

První kolo prezidentských voleb potvrzuje, že přímé hlasování sice zaručuje pestřejší spektrum kandidátů, ale zákulisní kšefty politiků byly nahrazeny kšefty mediálních oligarchů. O finalistech je rozhodnuto, zapomeňte. Zbyla nepříjemná pachuť okolo neprůhledných vlastnických struktur Facebooku, České televize, agentury Česká muzika a dalších mocných korporací s přímým vlivem na běžného voliče. Můžeme přemýšlet, co nám volby daly, kam nás posunuly a odkud přichází žold pro našeptávače, kteří v nezkrotné pýše neomylně vedli naši ruku s hlasovacími lístky. Zmanipulovaný národ, který první týden nového roku těmto našeptávačům uvěřil a zavrhl současnou hlavu státu, nyní podlehl iluzi, že si volí hlavu novou.
Nám nezbývá než doufat, že volby byly alespoň formálně demokratické a podobně tomu bude i za čtrnáct dní ve druhém kole. Zůstává však mnoho otazníků, například kam zmizela část závěrečné prezidentské debaty na veřejnoprávní televizi, původně zařazená do scénáře pořadu. Během přímého přenosu, který sledovaly miliony diváků včetně nerozhodnutých voličů, se již tato epizoda neobjevila. Zasáhl snad někdo vlivný v pozadí, kdo hýbe nitkami? A proč? Tuto otázku si nyní kladou všichni, ale na odpověď si ještě nějakou dobu budeme muset počkat.
Podle mluvčí České televize Michaely Fričové se jednalo o standardní test na úvod generální zkoušky. Moderátor údajně na žádost režiséra položil náhodný dotaz, aby se vyzkoušelo rozestavení kamer a fungování časomíry u stolků kandidátů. Náhoda? Asi těžko.
Co se vlastně stalo během příprav na rozhodující televizní finále? Moderátor Václav Moravec ukázal na začátku generální zkoušky všem kandidátům snímek populárního zástupce exotického ptactva a položil zdánlivě nevinný dotaz. Rozhodovali bychom se ve volebních místnostech jinak, kdybychom znali odpovědi kandidátů? To už se zřejmě nedozvíme. Můžeme jen poděkovat týmu vedenému nezávislým publicistou a filosofem A. B. Bartošem. Ten dnes dodatečně zveřejnil doslovný přepis části prezidentské debaty, která měla navždy zůstat skryta před zraky veřejnosti.

OTÁZKA VÁCLAVA MORAVCE: Proč sedí papoušek na stromě?

Miloš Zeman: Milý pane Moravče, zaprvé to není žádný papoušek, jak byste se mohl přesvědčit, kdybyste četl Brehma, nýbrž africká vlaštovka. A zadruhé, každý imbecil, včetně vás novinářů, by podle absence hnízda plného vajec měl poznat, že ta vlaštovka nesedí, ale pouze odpočívá.

Karel Schwarzenberg: U nás v lese u Čimelic se vždycky říkávalo, že čím má pták barevnější peří, tím méně je na něm masa. Jsem rád, že občané České republiky nevolí různé předvádivé papoušky. Málo pytláků jsme měli v tom lese.

Jan Fischer: Papoušky mám rád. Ale jistě mám rád i jiné ptáky.

Jiří Dienstbier: Dnes už si někteří důchodci a důchodkyně bohužel nemůžou dovolit ani tu andulku.

Vladimír Franz: Myslím, že pestrost je v naší společnosti potřebná a já byl vždy pestrým člověkem s pestrými názory, který pestrost podporoval.

Zuzana Roithová: Papoušci se mi líbí, ale pokud je otázka nějakým šifrovaným odkazem na Gay pride, tak té bych se jako prezidentka neúčastnila. Osobně se domnívám, že papoušek sedí na stromě, protože je mu tam dobře a přeji občanům, aby se měli alespoň tak dobře jako on.

Táňa Fischerová: Víte, bylo by hezké, kdybychom mohli mít každý svého papouška. Pokusím se to jako prezidentka prosadit. A oni by krásně zpívali…

Přemysl Sobotka: Myslím si, že v naší zemi by mělo na větvích sedět přednostně naše ptactvo. Ale jako pravicový politik respektuji papouškovo právo svobodného pohybu, nesedí-li na větvi, která mu nepatří.

Jana Bobošíková: Zvůle státních byrokratů mě připravila o tři týdny kampaně a nemám čas se teď zabývat nějakými papoušky. Zamysleme se spíše nad tím, proč před našimi chalupami čím dál tím častěji podobně posedávají Sudeťáci!

Publicista A. B. Bartoš na závěr zveřejněného dokumentu uvedl i správné řešení celého rébusu. „Proč sedí papoušek na stromě? Ptejme se raději, proč stojí člověk na zemi. Doufejme v odpověď, že si to tak přeje Bůh. Obávejme se odpovědi, že si to přejí skryté temné síly, které nás chtějí zotročit,“ konstatoval Bartoš.
Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: