Prezident vyhověl stížnostem občanů a odložil volby na leden

Pouhé dva dny před plánovaným termínem předčasných voleb rozhodl prezident Miloš Zeman o jejich zrušení. Podle prezidentské kanceláře jsou důvodem stížnosti a protestní petice občanů, kteří se kvůli extrémně krátké předvolební kampani nestihli seznámit s programy kandidujících stran. Nový termín voleb byl stanoven na druhý víkend v lednu.
Petici občanů z Osvětiman doručil prezidentovi osobně jeden z místních podnikatelů.
Dnešní překvapivé rozhodnutí o zrušení předčasných voleb s odkladem na příští rok prezentovala hradní kancelář jako standardní a ústavně konformní krok, který Ústava ČR nevylučuje. Hlavní důvody naznačila na tiskové konferenci prezidentova mluvčí Hana Burianová: „Při pohledu na předvolební průzkumy je zjevné, že lidé jsou zmatení, voliči některé strany nesmyslně přeceňují a jiné přehlížejí, přestože jsou mnohem kvalitnější a disponují skutečnými odborníky.“ Podle Burianové obdržel prezident v posledních dnech velké množství dopisů od občanů, kteří se necítí být dostatečně připraveni jít k volbám.
Farní kostel sv. Havla v Osvětimanech.

Farní kostel sv. Havla v Osvětimanech.

Zlom přinesla petice z Osvětiman

Mluvčí upřesnila, že k definitivnímu rozhodnutí odložit volby dospěl Zeman včera ve večerních hodinách po přečtení petice, kterou podepsalo 200 občanů Osvětiman. „Zřejmě to byla chvíle, kdy pan prezident pochopil, že nelze déle čekat. Pokud kdysi stačilo 99 podpisů na rozsáhlé přesuny vojsk Varšavské smlouvy, pak odklad voleb podpořil v petici dvojnásobek občanů – přitom ve srovnání s operací v srpnu 1968 se jedná o jednoduchý administrativní úkon,“ konstatovala Burianová.
O přeložení voleb se uvažovalo už v září, když se Zemanovi obnovil zánět palců u nohou, způsobený jeho náročným programem v krajích. Bolestivé onemocnění téměř znemožnilo hlavě státu navštívit i zbylé regiony. Hrozilo nebezpečí, že tisíce lidí se vůbec nedozví, kdy a proč se volby konají, včetně doplňujících informací o respektovaných odbornících na pódiu okolo prezidenta, kteří shodou okolností ve volbách kandidují. Zemanovu lékařskému konciliu se však zázračně podařilo krizi zažehnat.
Letos poprvé za dvacet let Nova nezařadí Mrazíka. Nahradí ho předvolební debata z Vysočiny.

Letos poprvé za dvacet let Nova nezařadí Mrazíka. Nahradí ho předvolební debata z Vysočiny.

Čím později, tím lépe

Špatná informovanost občanů před volbami nebyla jediným problémem, který musel prezident v posledních dnech řešit. Na Hradě se také dlouhodobě analyzují různé scénáře, které mohou po předčasných volbách nastat. Jedna ze studií se zabývá variantou, kdy by mohla být vážně ohrožena akceschopnost současné vlády odborníků. „Po sečtení hlasovacích lístků se jistě najde dostatek dobrodruhů, kteří budou vytvářet tlak na naše ministry a nutit je k odchodu, aby mohli zaujmout jejich místa,“ obává se vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.
Kromě vlády odborníků, která potřebuje více času a klidu na práci, pomůže odklad voleb také kandidátům. Mnozí z nich tím dostanou další šanci představit občanům své programové priority a získat jejich hlasy. Podle politologů je nově stanovený lednový termín pro tyto aktivity ideální. „Předvolební kampaň bude vrcholit ve druhé polovině prosince, kdy si spousta lidí bere volno, takže budou mít dostatek času si prostudovat jednotlivé politické programy,“ odhaduje politolog Zdeněk Zbořil. Na změnu termínu už reagovaly i televizní stanice, které vhodně upraví svá vysílací schémata v závěru roku.
Toto je rekonstruovaná verze ze dne 24.10. 2017, původní URL článku bylo změněno. Všem pěti tisícům autorům původních facebookových lajků, sdílení a komentářů se omlouváme. Původní místní diskusi najdete pod novou verzí.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: