Oko za oko, zub za zub. Přistěhovalci z Asie požadují změnu české ústavy a zavedení trestu smrti

Plíživé ovlivňování české společnosti cizorodými islámskými prvky pokračuje. Na začátku byly zdánlivě nevinné šátky školaček a distribuce závadné literatury. Nyní se přistěhovalci z převážně muslimských zemí pokoušejí o přímý zásah do ústavy, aby mohli zavléct do České republiky trest smrti.
Provedením trestu smrti je odsouzenec definitivně vyřazen ze společnosti. | Ilustrační foto
Česká veřejnost je znepokojena nejnovější iniciativou Svazu přistěhovalců z Blízkého východu (SPBV) s žádostí o změnu ústavy a obnovení absolutního trestu. V komunikaci běžných uživatelů na sociálních sítích převládají obavy z dalšího importu barbarských východních praktik, které v našem kulturním prostředí nemají místo. Podle vyjádření ministerstva vnitra se však lidé obávají zbytečně, protože podobné požadavky jsou i vzhledem k legislativě Evropské unie nesplnitelné.
Představitelé Svazu přistěhovalců připustili, že odmítavá reakce veřejnosti je zaskočila. Současně však upozorňují na podporu, kterou jejich kampani za znovuzavedení trestu smrti vyjádřilo několik amerických guvernérů a téměř všechny asijské krajanské spolky, působící na území ČR. „Naše iniciativa je legitimním prostředkem k tomu, aby politici přestali občanům lhát a začali konečně řešit opravdové problémy české justice,“ uvedl mluvčí SPBV Saiid Ganjalizadeh.

Veřejné popravy v Teheránu skončily nerozhodně. Budou se muset opakovat

Sportovní atmosféru na stadionu Azadi v nervózním závěru střetnutí narušily výtržnosti diváků.
Celý článek…

Průzkumy hovoří jasnou řečí

Podle bleskového průzkumu agentury STEM/MARK s iniciativou přistěhovalců nesouhlasí 94 % veřejnosti, 1 % nemá žádný názor a podporuje ji 5 %. Už počátkem září oslovil reportér ČT Filip Horký 1415 osobností veřejného života s anketní otázkou, zda by měl stát vyhovět výzvě SPBV na obnovu trestu smrti, tehdy ještě bez požadavku na změnu ústavy. 95,5 % respondentů odpovědělo záporně, pouze 4,5 % respondentů odpovědělo kladně.
Diskuse příznivců i odpůrců iniciativy je z obou stran vyhrocená. Mnozí přistěhovalci se cítí podvedeni, protože sice v nové vlasti našli vyšší ekonomický standard, ale současně je jim upírána jedna ze základních morálních hodnot a jistot, které byly od dětství pevnou součástí jejich života. Mezi odpůrci zase převládá negativní postoj už k samotným předkladatelům. Sociolog Stanislav Biler se domnívá, že česká veřejnost není na podobné požadavky přistěhovalců připravena. „Kdyby s něčím takovým přišel někdo jiný, třeba nějaký oblíbený domácí politik, obyčejní lidé by možná reagovali jinak. Ale to se nestane, leda že by to politik nebyl,“ konstatuje Biler.

ANKETA: Jaký máte názor na požadavek Svazu přistěhovalců z Blízkého východu, aby byl v České republice zaveden trest smrti?

Jiří Čunek, konzervativec: Tak tohle já odmítám, je to v příkrém rozporu s humanismem, tolerancí a dalšími hodnotami naší západní křesťanské civilizace. Někdo by sice mohl namítat, že trest smrti mají i v USA, ale co jim zbývá, když se jim tam po ulicích pohybují gangy stopadesátikilových agresivních černochů?

Tomio Okamura, expert na gastronomii a cestovní ruch: Trest smrti v srdci Evropy? Copak jsme Číňani nebo Korejci? To těm teroristům nestačí, že nám vnutili ten jejich gyros? Pokud budu vycházet z kroniky rodu mé matky, u nás na Moravě jsme si nikdy maso na otevřeném ohni nerožnili, to kdysi dělávali jen Maďaři, když chytili nějakého Turka. A naopak.

Josef Vondruška, bývalý dozorce: Co jsme komu udělali, my Češi, národ s holubičí povahou, že jsme opět pod tlakem krvelačných zrůd… Nevnucujte nám vaši kulturu, my jsme tady doma.

Olga Pohlová, důchodkyně: Já ani nevím… To arabské podřezávání krků na internetu se mi moc nelíbí, ale trochu střílet by se začít mohlo. Pamatuji se, když jsme byly se sestrou malé a umřel Heydrich, tak Němci každý večer v rozhlase četli ty seznamy popravených a my děti jsme tehdy vůbec nezlobily, seděly jsme pěkně doma a pomáhaly v kuchyni. Toho léta se v naší ulici neztratil ani kolíček na prádlo.

Jan Kotěra, na Facebooku od r. 2009: JESTLI TADY S NAMA CHTEJI ZIT MELY BY SE NAM PRIZPUSOBIT TOHLE JE EVROPA VY CMOUDI TADY PREMYSLIME JINAK NEZ TAM U VAS NA POUSTI – TO JE REALITA !!!

Miiishulka, na Facebooku od r. 2012: jako megahustý nemálo… tak super, když chtěj trest smrti, tak bych začla u nich, nejdřív bych jim uřízla nohy, pak pinďoura a pak všechno ostatní…

Josef Středula, odborář, předseda ČMKOS: Ať to požaduje kdo chce, my to podporovat nebudeme. Odbory jsou striktně proti trestu smrti, protože v našich řadách neregistrujeme ani jediného popravčího, asistenta popravčího ani žádné další podobné profese.

David Ondračka, ředitel Transparency International: Až nám Svaz přistěhovalců bude moci garantovat vypsání řádného výběrového řízení na firmu provádějící popravy, můžeme se bavit dál. Samozřejmě pak budeme požadovat i souhlas všech účastníků každé konkrétní popravy, opatřený elektronickými podpisy a zveřejněný na internetu.

Vážení čtenáři, omlouváme se za neobvykle velký prostor, který jsme tentokrát věnovali anketě. Trest smrti tradičně patří mezi témata, ke kterým se chce vyjádřit téměř každý.


Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: