Dva členové obávané pražské lumpenkavárny přepadli venkovský harém

Letošní teplý podzim se v Jevíčku na Svitavsku podepsal na události, která vyústila v tragický incident. V obci o víkendu vykvetly šeříky a nervozita zemědělců se ještě prohloubila po příjezdu dvojice mužů, kteří připomínali členy pražské kavárny a vydávali se za filmaře. Ani střelba z brokovnic útočníky neodradila, aby pronikli do objektu jednoho ze statkářů, kde objevili soukromý venkovský harém. Díky včasnému zásahu místní milice bylo při ohledání zjištěno, že oba muži skutečně přicestovali z Prahy.
Po útocích na prezidenta pokračují provokace pražských intelektuálů i na venkově.
Přes varování meteorologů před nezvykle teplým podzimem a před zvýšenou nervozitou zemědělců vyrazili oba investigativní reportéři na riskantní cestu, na jejímž konci nalezli smrt. V bulváru se mezitím objevily neověřené informace, že šlo o známé provokatéry Klusáka a Remundu. Právní zástupce obou dokumentaristů vzápětí zprávu popřel a současně upozornil, že na Svitavsko nedávno odjel filmovat také Tomáš Magnusek, který je už několik dní nezvěstný.
Check-point na severozápadní přístupové cestě do obce.

Check-point na severozápadní přístupové cestě do obce.

Útočníci ignorovali varování

Na místě, kde došlo k vloupáni, hovořil s novináři postižený majitel statku a člen mysliveckého sdružení Antonín Malina (58). „Jeden z těch cizinců mi tvrdil, že jsou filmaři, ale když jsem chvíli nedával pozor, vlezl mi do stodoly, kde z bezpečnostních důvodů ukrývám své tři dcery a osm vnuček. Když uviděl, že jsou nahé a zamčené v kójích, začal se jich vyptávat na nechutnosti a ten druhý si to natáčel. K varovným výstřelům došlo až pak,“ upřesnil Malina okolnosti, které vedly k odzbrojení a zneškodnění narušitelů.
Zatím není jasné, proč se dopadení muži vydávali za dokumentaristy, ale verzi o natáčení reportáže nikdo z místních nevěří. „Je to jasné, chtěli točit porno, to je teď v Praze populární. Asi si spletli dcery farmáře Maliny s těmi těhotnými ruskými zpěvačkami, jak o nich stále hovoří náš pan prezident. Opravdu se Zemanovi dívím, že takové věci podporuje,“ svěřila se během rozhovoru s redaktorem ČT Filipem Horkým kronikářka ze sousedních Jaroměřic Alena Březinová.

Je teplo, lidé jsou zmatení, vysvětluje psycholog

Statkáři a myslivci z Jevíčka jsou z události rozladěni, protože plánovali zájezd do Prahy a nyní nikam nemohou, dokud neskončí vyšetřování a neproběhnou formální výslechy svědků. „Hned jak rozkvetly šeříky, rozhodli jsme se už na nic nečekat a objednali autobus. Počítali jsme, že povstání bude až na jaře, ale díky tomu teplému počasí nám došlo, že Sověti asi dorazí do Prahy už teď, tak jsme je chtěli přivítat,“ uvedl jeden ze starousedlíků, který se letos po žních stal předsedou stranické buňky SPO v obci.
Občané Jevíčka si před rokem svépomocí vybudovali multifunkční přírodní koupaliště.
Klinický psycholog Jeroným Klimeš odmítl za tragickým incidentem hledat nějaké patologické příčiny a domnívá se, že místní obyvatelé jsou jen přecitlivělí kvůli letošním abnormálním teplotám. „Ti lidé jsou zmatení, vždyť si ani nedokáží uvědomit, že šeříky by jim cestou zvadly a že Jevíčko leží na ose mezi Moskvou a Prahou, takže mohou vojáky jednoduše přivítat u sebe doma nebo v blízkých Svitavách, pokud mají strach, že se frontová linie jejich obci vyhne,“ vysvětlil Klimeš a vyjádřil přesvědčení, že situace ve vesnici se uklidní, až udeří skutečná zima.
Káva a dezert za devadesát korun. Takhle si žijí a utrácejí pražští intelektuálové.

Káva a dezert za devadesát korun. Takhle si žijí a utrácejí pražští intelektuálové.

Vzkaz senátora Veleby: Kdo seje vítr, sklízí bouři

Bezprecedentní útok pražských provokatérů už ostře odsoudil senátor Jan Veleba, čestný prezident Agrární komory a současný předseda SPO (dříve Zemanovci). „Apeluji na lidi z venkova a z malých a středních měst, aby si takové chování povalečů z velkých měst nenechali líbit,“ zdůraznil Veleba a ocenil rozvahu zemědělců z Jevíčka, kteří byli díky varování prezidenta republiky na podobné útoky připraveni.
Komentář k tragické události připojil rovněž prezident Miloš Zeman. Prostřednictvím svého mluvčího sdělil, že má od předsedy SPO v Jevíčku znepokojivé informace o invazi pražských novinářů, kteří nyní v obci pátrají po příčinách incidentu, vyptávají se na místní harém a hledají nějakou lacinou senzaci. „Pan prezident vyšle do postižené vesnice příslušníky Hradní stráže, aby pomohli stabilizovat společnost. Pan prezident rovněž varuje před pokusy pražské kavárny společnost rozdělovat a radit lidem na venkově, jakým způsobem mají vychovávat své dcery,“ sdělil na pravidelném brífinku mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: