Filmové Lidice se vrátí do kin, chystá se pokračování

Pohnutou historii Lidic nedokázala ukončit ani krutá nacistická zvůle, a tvůrci stejnojmenného filmového díla se rovněž chystají pokračovat v příběhu, kde zůstalo mnoho osudů a otázek otevřeno. Divácký úspěch filmu k podobným úvahám přímo vybízí. Projekt nyní postupně získává pevné obrysy, přípravné práce již byly zahájeny.
lidice2

Původní plány autorského týmu zhatil scénárista Zdeněk Mahler, jelikož se odmítl podílet na scénáři k filmu Ležáky. kde by sice na děj Lidic mohl volně navázat, avšak podle jeho slov by se pak děj až příliš opakoval. Tvůrci hledali dál a zvažovali desítky různých námětů, ale nakonec se rozhodli vrátit do samotných Lidic, a tam objevili příběhy dalších obyvatel, o jejichž osudech dosud nikdo neměl ani tušení.

Podle právě dokončené první verze scénáře se diváci mohou těšit na výpravné válečné drama, jehož hlavní dějová linka bude postavena na dobrodružném putování hlavního hrdiny, který se po tragickém vypálení obce dostane do služeb Wehrmachtu, projde celým tažením východní frontou, zažije bitvu o Moskvu, krutou ruskou zimu, počáteční vítězství, následné porážky i ruské zajetí, a domů se vrací jako člen Rudé armády, aby se podílel na osvobozování Československa. Jak tvůrci prozradili, film tentokrát neskončí happyendem. Po únorovém převratu se příběh hlavního hrdiny uzavře osudovým střetem s nastupující mechanizací v zemědělství, který skončí tragickým finále v masokombinátu Příbram.

Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie již obdržel žádost o přípěvek a projekt zařadil do užšího výběru pod pracovním názvem Lidice II – příběh koně.

Autorský tým zatím neoznámil, zda bude do hlavní role v pokračování lidického dramatu opět obsazen Karel Roden.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: