Nové album Aleny Gajdůškové: svěží koktejl s vůní retra

Dlouho očekávané hudební kolekci zlínské senátorky předcházela pověst velké události a po poslechu alba lze říci, že v kontextu současné popové produkce skutečně událostí je. V poslední době vycházely Gajdůškové zejména výběry a reedice, předešlým ryze novinkovým projektem bylo průlomové album Femfatál ještě z devadesátých let, kdy senátorka provozovala učitelskou praxi na prvním stupni ZDŠ. Na aktuálním albu najdeme již vyzrálou interpretku usazenou do žánru, který je jí ze všech nejbližší.
Duet Davida a Gajdůškové by se mohl stát osvěžením letošních pochmurných Vánoc.
Ať už vyzdvihneme výběr repertoáru, citlivou produkci Michala Davida či výtečnou doprovodnou skupinu, kde dominuje precizní baskytara Vojtěcha Filipa, podstatou nahrávky zůstává osobnost a interpretační vklad zpěvačky. Alena Gajdůšková zase vypravuje příběhy. Stejně přesvědčivě jako dřív. Popravdě si lze většinu písní alba těžko představit v podání jiné domácí interpretky. Tam, kde je Gajdůšková svrchovaně přirozená a moudrá, by jiné tvrdě narazily.
Poslechněte si ukázku pilotního singlu z alba Aleny Gajdůškové

Na koncepci alba je znát, že vznikalo mnoho let. Desítky hodin natočeného materiálu prošly přísnou uměleckou sebereflexí a do výsledné kolekce se dostaly pouze nejsilnější a nadčasové opusy.

Politický postoj je součástí duše umělce

Pod zkušeným producentským vedením Michala Davida Gajdůšková prokazuje, že i politická agitace se dá dělat vkusně a bez laciného podbízení, pokud jde angažovanost umělce nezištně od srdce.
Senátorka se na novém albu nevěnuje pouze líbivým tématům, jako je hledání lásky a štěstí, ale nebojí se hledat i největší syny národa a vhodné presidentské kandidáty. Pilotní singl je věnován Janu Švejnarovi, a strhující finále alba je otevřené vyznání interpretky, jehož ústřední postavou je charismatický Vladimír Špidla. Mezi bonusy nechybí ani populární nahrávka se sugestivním chorálem My jsme ten správnej tým, který Michal David nastudoval pro koncertní turné s vokálním sborem vedoucích představitelů ČSSD.

Duet na albu, hlavní role v muzikálu

Místopředsedkyně Senátu Gajdůšková nazpívala s Davidem pro nové album i podmanivý duet, který má vedle pilotního singlu asi největší hitové ambice. Nasazení duetu do hitparád je plánováno na konec listopadu. Oba umělci doufají, že se píseň stane vítaným osvěžením a nadějí letošních pochmurných Vánoc, předem poznamenaných brutálními vládními škrty.
Harmonická spolupráce z nahrávacího studia se možná brzy přenese i na muzikálová pódia.
Davidovi se spolupráce s Gajdůškovou osvědčila a uvažuje o tom, že senátorce nabídne roli muzikálové Kleopatry v připravovaném pokračování starověkého příběhu. V původní verzi umírá egyptská panovnice po uštknutí hadem, v muzikálu Kleopatra 2 tímto motivem děj začíná. Otrávena je dvojnice královny, zatímco pravá Kleopatra uniká tajnými chodbami z paláce a ukrývá se v Cheopsově pyramidě. Uvnitř pyramidy vybuduje novou egyptskou říši a zazpívá osmnáct zbrusu nových melodií. Autorem hudby bude opět Michal David, libreto vypracoval Slávek Boura.

Sněmovna i Senát jsou tradiční líhní hudebních talentů

Novou kolekci senátorky Gajdůškové lze již dnes směle zařadit mezi stěžejní alba českého šansonu, rozhodně to však není první hudební projekt našich ústavních činitelů. Muzicírování poslanců a senátorů je naopak již tradiční součástí domácí kulturní scény. Legendární jsou nahrávky Vlasty Parkanové nebo Petra Bendla, ale komerčně nejúspěšnější píseň se zrodila v únoru 2008. Tehdejší šéf sociálních demokratů Paroubek si přizval ke spolupráci místopředsedkyni Zelených Jacques a senátora Mejstříka. Během jediné nahrávací frekvence vznikl nekompromisní a nadupaný postpunkový šlágr, který mají dodnes na playlistu všechny přední české rozhlasové stanice.
aktualizováno: informace pro zájemce z řad členů a sympatizantů ČSSD o přednostní odběr alba A. Gajdůškové za zvýhodněnou cenu s podpisem senátorky – sledujte stranický E-shop, podle tiskové zprávy vydavatele bude album zařazeno do nabídky během příštího týdne

obě ukázky uvedené v recenzi si můžete stáhnout zde

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: