Sledujeme živě: cesta českých písničkářů na festival Porta

Dnešní dlouho očekávaná cesta Wabiho Daňka a Honzy Nedvěda na řevnický festival trampské a folkové hudby patří bezesporu mezi nejvýznamnější společenské události roku. Redakce IBN předpokládá, že značná část čtenářů využije internet a bude chtít událost sledovat živě. Přinášíme detailní pokrytí akce během celého dne.
porta-slide
Návrat Wabiho Daňka a Honzy Nedvěda na Portu je kulturní událostí roku.
Od chvíle, kdy začne cesta Honzy Nedvěda a Wabiho Danka do Řevnic, spustíme on-line reportáž, budeme sledovat paralelně dění na nádraží v Braníku, na nádraží Praha Zbraslav a v cílové lokalitě Řevnice. Nabídneme také případné brífinky po dopoledních schůzkách hudebních vydavatelů o další perspektivě obou umělců na poli českého showbyznysu. Vystoupení písničkářů v Braníku – pokud bude veřejné – čtenářům přineseme živě prostřednictvím našich reportérů.
Pokusíme se rovněž zprostředkovat průběh tiskové konference s přednostou stanice Braník a plánujeme také živé vstupy z kupé vlaku. Do redakce dorazí hudební experti Jan Rejžek a Jiří Černý, simultánní překlad zajistí Dana Hábová. Telefonicky se spojíme s ředitelem Českých drah Petrem Žaludou.
Naši hosté budou během cesty i vystoupení v prostorách branického nádraží událost komentovat a my jejich názory a postřehy postupně zveřejníme. Zároveň dáváme čtenářům možnost, aby se prostřednictvím sociálních sítí ptali na vše, co je v souvislosti s cestou Honzy Nedvěda a Wabiho Daňka na řevnický festival bude zajímat. Po skončení akce nabídneme veškeré ohlasy, k dispozici budou i sestřihy nejzajímavějších momentů, které připravujeme ve spolupráci s Českou televizí.
O N – L I N E   P Ř E N O S   situaci na místě sledují Karel Valeš a Denisa Potůčková

9:20 Dobré dopoledne, vítejte u on-line reportáže z cesty Honzy Nedvěda a Wabiho Daňka na festival Porta. Zatím nemáme žádné informace o tom, kde oba umělci jsou a jestli už vyrazili na vlak do Braníka.


9:25 Pokud se nám podaří písničkáře lokalizovat, budeme sledovat jejich cestu po Praze až před budovu nádraží v Braníku, odkud pak pojedou vlakem do Řevnic na místo konání festivalu. Na branickém nádraží je naplánováno improvizované vystoupení a pozdravení s fanoušky, které může trvat tak dlouho, jak umělci budou chtít. Vlakový spoj počká do konce akce a poté odveze folkové legendy na Portu.


9:34 Festival Porta začíná v Řevnicích 28. června. Oba písničkáři se rozhodli vyrazit už dnes, aby nasáli atmosféru v obci a repertoár pro společné vystoupení nazkoušeli na místě.


9:46 Jména Honzy Nedvěda a Wabiho Daňka na letošním programu Porty zatím nejsou. O dodatečném zařazení obou písničkářů mezi vystupující umělce musí rozhodnout festivalová porota.


9:52 Zatím se přesně neví, kdy oba písničkáři na branické nádraží dorazí. „Možná už jsou tady a sedí v nádražní restauraci,“ domnívá se jeden z čekajících fanoušků. Restaurace je dnes pro veřejnost uzavřena.


10:01 Atmosféra houstne. Na místě je podle policie už minimálně 200 lidí. Policisté se drží stranou, nezasahují, není důvod. „Akce byla řádně ohlášena,“ sdělil novinářům jeden z příslušníků.

Atmosféra houstne. Na místě je podle policie už minimálně 200 lidí.

10:14 Situace se dramatizuje. Do redakce Blesku volají čtenáři, kteří zahlédli neznámý automobil, jak projíždí přes Podolí dolů k Vltavě. Domnívají se, že vzadu ve voze seděl Honza Nedvěd.


10:40 Přednosta stanice Praha-Braník Jan Jaroš právě odstoupil z funkce na přímý pokyn generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. Tisková konference s vedoucími představiteli branického nádraží byla zrušena. Na místo se chystá ministr dopravy Zbyněk Stanjura, aby osobně převzal dozor nad akcí. Fanoušci před nádražní budovou zůstávají v klidu a krátí si čekání zpěvem neznámějších folkových písní.


11:15 Na nádraží se nyní objevilo několik zpěváků z pražského Výstaviště a pokoušejí se zde propagovat svůj nový muzikál. Většina fanoušků je ignoruje.


11:27 Konečně! Na prostranství před nádraží Praha-Braník přijíždí bílá dodávka. Po chvíli z ní vystupují Honza Nedvěd a Wabi Daněk, zdraví se s fanoušky.


11:30 Hudebníci z doprovodné skupiny museli zůstat uvnitř dodávky. Na malém improvizovaném pódiu před branickým nádražím pro ně není dostatek místa.


Honza Nedvěd zazpíval Stánky.

Honza Nedvěd zazpíval Stánky.

11:32 Wabi a Honza vyrazili směrem k pódiu. Zvolili cestu okolo davu fanoušků, který obešli z pravé strany podél budovy nádraží, přesně jak předpokládala většína bezpečnostních expertů.


11:41 A už jsou oba na pódiu! „Jedeme do Řevnic letošní Portu vyhrát,“ oznamuje na úvod Honza Nedvěd. Bookmakeři jim zatím příliš nevěří, domnívají se, že neoficiální korunu českých králů folku nedokáží obhájit a vypsali na jejich vítězství kurz 250:1. Panuje přesvědčení, že je tady mnoho konkurenčních písničkářů, kteří neusnuli na vavřínech a dělají svou práci v žánru folk a country mnohem lépe.


11:43 Po krátkém úvodu přišel čas na první písničku. Honza Nedvěd zpívá Stánky. Klasika, takhle ho všichni znají. Během pár vteřin se rozptýlily dohady pochybovačů, že je Honza už za zenitem.


11:52 Wabi Daněk zpívá Rosu na kolejích. Všichni stojí. Stáli i před tím, na místě nejsou žádné židle a asfalt je ještě mokrý po dopolední přeháňce, ale teprve při legendární hymně všech trampů to krásně vyniklo.


12:23 Po písničce je prostor pro otázky z publika. „Proč jedete do Řevnic tudy? To je trať na Dobříš,“ ptá se žena středního věku, při řeči mává košíkem na houby. „Vystoupíme na Zbraslavi a ten kousek už dojdeme pěšky, nejsme ještě tak staří,“ vtipkuje Honza Nedvěd. „Na Zbraslav můžete jet MHD, proč ta šaškárna tady, já potřebuju do Mníšku, jedu na houby a musím čekat,“ reaguje žena, její slova zanikají v pískotu fanoušků. Pořadatelé ženu vyvádějí ven z davu, fanoušci na ni pokřikují, proč jede na houby, když nerostou.


12:25 Wabi Daněk zpívá ještě jednou Rosu na kolejích, aby uklidnil dav a zabránil nepokojům.


12:28 Zbraslav je městská čtvrť na jihu Prahy, bývalé město. Téměř celé území čtvrti se rozkládá mezi levým břehem Vltavy a pravým břehem Berounky, malá část však zasahuje i na pravý břeh Vltavy, kde se nachází i nádraží Praha-Zbraslav na železniční trati 210 Praha-Čerčany-Dobříš. Pravý a levý břeh Vltavy zde propojuje silniční Most Závodu míru.


12:31 Dozněla Rosa na kolejích, následuje potlesk. „Chceme nějaké lidovky, proč tu není s vámi Hutka,“ volají někteří diváci. „Zahraj Ascalonu,“ žádá si svou oblíbenou píseň muž v černých brýlích uprostřed davu. „Nejmenovat, žádná jména,“ reaguje pohotově Wabi, „my můžeme jen naznačovat a naši posluchači jsou dost chytří, aby poznali, co jim chceme říct.“


12:45 Honza Nedvěd bere kytaru. Vše je jinak, zní tradicionál Amazing Grace, což je překvapení, Honza ji v repertoáru běžně nemívá. Je zřejmé, že chce křesťanským chorálem fanoušky dojmout.

Amazing Grace | Ilustrační foto

12:49 Novináři z bulvárních deníků volají do redakcí, aby zjistili, kdo je Grace a jaká je její role v osobním životě Honzy Nedvěda. Z davu spěšně odchází několik fanoušků, jejichž jméno také začíná na G.


12:56 Wabi Daněk právě hovoří o tom, že country hudebníci se inspirují všichni navzájem a nikdo to nepovažuje za nějaké kradení, protože jde o lidovou muziku. „Čerpáme z lidových tradic, a kdo tomu říká krádež, ten country hudbě vůbec nerozumí a neměl by ji poslouchat,“ vysvětluje Wabi.


12:57 Policie předčasně ukončila akci a vyzvala oba písničkáře, aby neprodeně nasedli do vlaku a odjeli do Řevnic.


13:09 Vlak opouští nádraží Praha-Braník. On-line reportáž zde končí, děkujeme za pozornost. Příjezd vlaku na Zbraslav můžete sledovat v přímém přenosu České televize.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: