Prezidentská amnestie oživí ekonomiku, shodují se finanční experti

Novoroční gesto Václava Klause se po týdnu plném povrchních a emotivních reakcí konečně dočkalo prvních skutečně odborných analýz. Podle finančních expertů přinese amnestie jednoznačné ekonomické oživení a překvapivě i částečnou morální obrodu. Mezi odborníky se hovoří o brilantním tahu vyzrálého státníka, který neomylně vycítil náladu ve společnosti a dodal občanům i české ekonomice tolik potřebný impuls.
Otče náš, odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům. | Ilustrační foto
Většina ekonomických analýz, zveřejněných během posledních dní, hodnotí prezidentovu amnestii jako logický a očekávaný krok, související se špatným stavem veřejných financí. Odborný pohled reflektuje aktuální situaci, kdy česká ekonomika extrémně trpí strachem občanů, kteří omezili spotřebu a bezohledně u sebe zadržují finanční prostředky. Analytici předpokládají, že čerstvě propuštění pachatelé drobných krádeží a další bagatelní kriminální činnosti se nyní zcela přirozeně postarají o to, aby se peníze daňových poplatníků dostaly zpět do oběhu. Také amnestovaní řidiči se vrátí za volanty svých vozů a jejich první cesta povede k nejbližší čerpací stanici, čímž se podstatně zvýší výběr daně z uhlovodíkových paliv.
Klausovu amnestii tradičně zneužilo několik extremistů, vydávajících se za propuštěné vězně. Zástupce amnestovaných Lukáš Kohout, vůdce nové odborové organizace Napravení, se od všech těchto násilných činů důrazně distancoval.

Klausovu amnestii zneužilo několik extremistů, vydávajících se za propuštěné vězně. Zástupce amnestovaných Lukáš Kohout, vůdce nové odborové organizace Napravení, se od všech těchto kriminálních činů důrazně distancoval.

Konec vleklých kauz je příslibem pro návrat k prosperitě

Největší naděje vkládají ekonomové do zastavených případů, které za osm let od zahájení nedospěly k pravomocnému rozsudku. Podle makroekonomických studií přinese tato část amnestie klid na práci řadě významných zaměstnavatelů, kteří se dosud nemohli naplno podílet na rozvoji země, neboť museli čelit trestnímu stíhání. Někteří osvobození dokonce považují amnestii za znamení Boží prozřetelnosti, uskutečněné skrze Václava Klause, a chtějí ihned zahájit nápravu svých hříchů vůči společnosti. „Už nakupujeme stavební materiál pro vybudování předváděcího rodinného domku,“ oznámili amnestovaní manažeři H-Systemu a předem poděkovali všem budoucím klientům, kteří projeví očištěné developerské firmě důvěru.
Kritici plošného propouštění se obávají, že pokud se použije stejný výklad, jaký byl naposledy uplatněn při sčítání chyb v peticích prezidentských kandidátů, bude nakonec osvobozeno více vězňů, než jich sedí v českých věznicích. Brněnský podnikatel a ministr spravedlnosti Pavel Blažek však podobný scénář odmítá a připouští pouze dílčí drobná pochybení, což je při agendě takového rozsahu běžným jevem. „Nápor na soudce a zaměstnance věznic je nyní značný. V jednotkách případů se může stát, že někoho propustíme dvakrát, to ale v žádném případě nemůže amnestii znehodnotit jako celek,“ uvedl Blažek.

Máme dost místa, varuje Blažek

Významný a pozitivní efekt spatřuje ministr Blažek v návratu amnestovaných zkušených soudců, díky nimž se urychlí běh české justice. Vedle ojedinělých korupčních kauz nyní budou mít soudy dostatek času účinněji řešit nejvážnější a masově páchané kriminální delikty, jako jsou případy černých pasažérů nebo nezodpovědných důchodců, navštěvujících nákupní předváděcí akce. „Kdo pozdě zaplatil účet za telefon nebo ztratil doklad o navrácení modemu si nyní dobře rozmyslí, aby nadával exekutorovi, pokud se nebude chtít pro urážku úřední osoby ocitnout ve výkonu trestu, když teď máme v nápravných zařízeních dostatek místa,“ upřesnil ministr.
KONEC KRIZE? Další z odvážných vizí končícího prezidenta. Statečné kroky největších osobností národa zpravidla docení až budoucí generace.

KONEC KRIZE? Další z odvážných vizí končícího prezidenta. Statečné kroky největších osobností národa zpravidla docení až budoucí generace.

Vyhlášení amnestie bylo překvapivě kladně přijato i na Hradě, jak samotným prezidentem, tak i dalšími členy jeho týmu. Tajemník Ladislav Jakl ocenil zejména výborné načasování a provedení akce: „Celý podzim se tu samozvaní miliardáři pletli do věcí, které jim nepřísluší a předháněli se v marných pokusech o spásu země. Panu prezidentovi stačilo na vyhlášení pozitivní evoluční vlny několik posledních minut novoročního projevu, od té doby se prakticky o ničem jiném než o amnestii nemluví a volba Klausova nástupce je nyní na okraji zájmu, tedy přesně tam, kam patří,“ dodal Jakl.

Symbolický rozměr amnestie

Amnestii podpořily také další významné osobnosti, kterým vadí, že vedle ekonomického přínosu nebyl zcela pochopen morální rozměr Klausovy novoroční akce. „O víkendu se s přáteli chystáme do pražské zoo, kde symbolicky propustíme do volné přírody párek hroznýšů královských,“ oznámil bývalý ředitel ústavu Petr Fejk. „Musíme se konečně zbavit předsudků. Hroznýši jsou ve skutečnosti mírumilovná stvoření a nikomu neublíží, pokud je lidé nebudou zbytečně dráždit. Schovají se na nějakém teplém suchém místě, kde v poklidu přečkají zimu.“
Vysvětlení hlubšího poselství a významu jednoho z posledních prezidentových kroků nabídl během nedělní slavnosti Zjevení Páně arcibiskup Dominik Duka: „Tradiční hodnoty, akcentované Václavem Klausem v novoročním projevu, se nejlépe připomenou milosrdenstvím k těm, které zastávání těchto hodnot přivedlo k soudu nebo dokonce až do vězení.“
Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: