Velká část poslanců bude brzy zpět ve sněmovně, varují psychologové

Po rozpuštění sněmovny se poslanci postupně vyrovnávají s nečekanou životní změnou. Někteří se rychle sbalili a pospíchali k rodinám, mnozí další však nemají kam jít a skončili na ulici, kde se téměř okamžitě vracejí k tomu, co je dostalo do vysoké politiky. Agresivnější zákonodárci už dokonce začali svolávat mítinky a žádají o podporu náhodné kolemjdoucí, které považují za své voliče. Psychologové hovoří o začarovaném kruhu.
Mnozí poslanci se po ztrátě mandátu nedokáží začlenit do většinové společnosti a proto hledají místa na kandidátkách, aby se mohli vrátit zpátky do sněmovny.
Když se člověk po mnoha letech ocitne bez mandátu před branami Poslanecké sněmovny, přichází do světa plného záhad. Je to svět, který nezná a kterého se obává – navíc je ten svět jiný, než si představoval. Pražskými ulicemi dnes bloudí desítky poslanců, kteří při odchodu vrátili služební mobily a nyní marně hledají telefonní automat, když chějí zavolat svým nejbližším, aby si pro ně přijeli. Jejich pokusy vstoupit do obchodů nebo restaurací působí komicky a končí neúspěšně, protože jim přestaly fungovat čipové karty, se kterými byli zvyklí si otevírat dveře ve sněmovně.
VAROVÁNÍ: Pokud vás osloví bývalý poslanec a bude vám lichotit nebo dokonce žádat o podporu, ohlašte takové chování na Lince bezpečí. V žádném případě se nepokoušejte odradit poslance od kandidatury sami na vlastní pěst, může to být nebezpečné.

VAROVÁNÍ: Pokud vás osloví bývalý poslanec a bude vám lichotit nebo dokonce žádat o podporu, ohlašte takové chování na Lince bezpečí. V žádném případě se nepokoušejte odradit poslance od kandidatury sami na vlastní pěst, může to být nebezpečné.

Psycholog Jeroným Klimeš předpokládá, že po rozpuštění sněmovny je duševní stav mnohých poslanců kritický. „Budou hledat útočiště, kde by mohli nabrat sílu, důvěru a nové přátele. Jejich rodiny se naučily žít bez nich a oni sami se naučili žít jen v úzkém kruhu svých koaličních a opozičních kamarádů,“ vysvětluje Klimeš chování lidí, kteří se po ztrátě mandátu nedokáží začlenit do většinové společnosti a zoufale hledají místa na kandidátkách, aby se mohli vrátit zpátky do sněmovních lavic.

Když se čas zastavil

Odborná veřejnost se dnes nejvíce obává tragédií, způsobených narušením přirozeného cyklu, kdy mandát poslance nikdy nekončí, protože je vždy obhájen v dalších volbách. Sněmovnu totiž opouštějí i lidé, kteří tam strávili přes dvacet let a následující týdny pro ně budou velmi složité. „Dlouholetí zákonodárci nyní budou muset překonat těžkou životní etapu, kdy nebudou mít možnost scházet se ve výborech, předkládat pozměňující návrhy a používat hlasovací zařízení, na tyto případy bohužel autoři ústavy nepamatovali,“ konstatuje odborník na ústavní právo profesor Václav Pavlíček.
Bezčasí po rozpuštění sněmovny by podle psychologů měly lépe snášet ženy, které dokáží být mnohem silnější než muži, ale ani ony nejsou po náhlé ztrátě mandátu zcela bez rizika. Jsou známy případy poslankyň, které se nevyrovnaly s návratem domů, protože je jejich vlastní děti nepoznávaly, manželé je opustili, děti byly osvojeny novými matkami a jejich rodiny je nepřijaly.
Pražská policie preventivně posílila hlídky v okolí Thunovského paláce, v restauračních zařízeních, hernách a také na vlakových i autobusových nádražích.

Pražská policie preventivně posílila hlídky v okolí Thunovského paláce, v restauračních zařízeních, hernách a také na vlakových nádražích.

Noční svět z okýnka osobáku

Ing. Milan Urban, který strávil ve sněmovně celkem patnáct let, vyčkával do poslední chvíle a prošel branou Thunovského paláce až ve středu před polednem. Ráno pro něj asistent přišel do kanceláře, že je čas odejít. „Šlo to ráz na ráz. Odvedli mě do šatny, kde jsem se převlékl z obleku do normálních šatů. Pak mi ještě vrátili nějaké osobní věci a ukázali mi cestu ven na ulici. Dvě hodiny poté, co jsem se dozvěděl, že Zeman podepsal rozpuštění sněmovny,“ vypráví Urban, kterému se během chvíle převrátil dosavadní život naruby.
Urban pak vyrazil do hospody, kde si dal míchaná vajíčka a pivo. Nesmírně si pochutnal: „Večer jsem chtěl nastoupit na vlak, ale nemohl jsem najít pantograf do Kolína. Průvodčí na mě volal, že většinu starých pantografů dávno zrušili, ať jedu RegioJetem.“ Vlakem pak jel přes noc do Čáslavi, otevřel okýnko a vyklonil se ven. „Nechal jsem kolem hlavy proudit noční vzduch a díval jsem se na ten svět. Už nevím, co všechno se mi honilo hlavou, ale bylo toho hodně,“ popisuje Urban svůj první den po odchodu ze sněmovny.

Nadace Člověk v tísni hledá Marka Bendu

Zmizení šéfa poslanců ODS Marka Bendy zůstává i týden po rozpuštění sněmovny záhadou. Jisté je pouze to, že Benda, který se v dolní komoře Parlamentu narodil a nikdy předtím budovu neopustil, byl naposledy spatřen minulé úterý u Karlova mostu. ODS odmítá případ komentovat a protože se spekuluje o únosu, do pátrání se zapojila Nadace Člověk v tísni.
Podrobnosti ke zmizení svého bývalého stranického kolegy Bendy sdělil poslanec Boris Štastný. „Nechali ho odejít samotného, nikdo se o něj nepostaral. To jen ukazuje, v jaké vážné krizi se dnes ODS nachází,“ uvedl Štastný, který opustil sněmovnu ve stejný den později večer.
Ani Štastný nebyl po ztrátě mandátu v lehké situaci. Než se stal poslancem, pracoval jako poradce Václava Klause, takže vsadil vše na jednu kartu a pokusil se u bývalého prezidenta získat azyl a přístřeší. Celou noc bloudil Prahou, až konečně Klausův dům našel, byl však již opuštěný. „Mluvil jsem pouze se sousedkou a ta mi řekla, že Klausovi už v domě nebydí. Starý pán prý uhořel loni na jaře a paní Livie se vrátila na Slovensko, kde jí přátelé sehnali práci,“ svěřil se Štastný na svém facebookovém profilu.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: