Reportéra Klímu šikanoval policista při běžné silniční kontrole

Po náročné celodenní investigativní práci se v pátek večer vracel novinář Josef Klíma zpět do redakce. V Jeremenkově ulici na Praze 4 zastavil jeho vůz policista a během silniční kontroly novináře nevybíravým způsobem šikanoval.
Investigativci nikdy neměli na růžích ustláno. Josef Klíma by o tom klidně mohl napsat knihu.
Josef Klíma (60) si celý průběh silniční kontroly zaznamenal na mobil a poskytl nahrávku médiím. Přinášíme doslovný přepis nahrávky.
policista: Dobrý den, silniční kontrola, předložte prosím doklady k vozidlu.
Klíma: Už mám doma Cenu Ferdinanda Peroutky, Cenu Jana Beneše, dvě Elzy za scénáře a zlaté zrcátko TýTý za televizní publicistiku.
policista: V pořádku. Zastavte motor, pane řidiči. A předložte prosím doklady.
Klíma: Zkrátka různých ocenění mám spousty… Ale neberu drogy po módních barech, neperu se na premiérách, dokonce ani modelky neosahávám, i když bych spíš měl osahávat modely, to dneska frčí víc… takže mé oblečení ještě nikdo neocenil. Už jsem se smířil s tím, že já, obyčejný novinář a scénárista, se mezi celebrity nikdy nedostanu, ale teď mě někdo vyfotil na jedné tiskovce a dal to na internet. Fakt hezká fotka. Přirozená. Ale ten text pod ní. Vytkli mi úplně všechno. Od obrácené rozhalenky – jak říkají tomu, že mám košili přes kalhoty – přes tričko pod košilí až po můj vous, který jim barvou připomíná Ladovu zimní krajinu… Tady jsou ty doklady.
policista: Pane řidiči, víte jakého přestupku jste se dopustil?
Klíma: No prosím! Vůbec nejhoršího zločinu jsem se prý podle těch internetových kritiků dopustil tím, že mám v náprsní kapse propisku. Tvrdili tam, že kapsa není odkladiště a obsah kapsy deformuje outfit. Já nosím v náprsních kapsách opravdu všechno, co potřebujete ochránit, když vás někdo přepadne nebo vás chce v tlačenici okrást. Vybydlené domy, feťácká doupata, předzahrádky mafiánských sídel, všude tam se člověk nejlíp pohybuje, když má doklady, kreditky, mobil, blok a tužku pěkně na prsou pod kontrolou. Jsem totiž investigativní novinář, víte? Náš rozhovor si pochopitelně nahrávám.
policista: Překročil jste povolenou rychlost v obci o 25 kilometrů v hodině.
Klíma: Kdyby si ti internetoví módní kontroloři dali víc práce, našli by v mé náprsní kapse i papírek s číslem sebevraha, kterému jsem před léty zachránil život, našli by tam seznam podvedených v jedné velké kauze. Našli by i výstřižek se zprávou, která mi posloužila jako námět, a taky dopis od maminky, která mi děkuje za to, že jsem pomohl očistit jejího syna od falešného obvinění. Tohle všechno já dělám…
policista: Uděluji vám blokovou pokutu ve výši 2000 korun. Za tento přestupek vám současně budou odečteny 3 trestné body.
Klíma: Kdybych se aspoň těch módních kritiků mohl zeptat, kde podobné věci nosí oni! Nejspíš v nějaké slušivé značkové taštičce, co se dobře vyjímá na barovém pultu mezi mojity. Zvlášť jestli je růžová…
policista: Pane řidiči, jste ochoten zaplatit pokutu na místě?
Klíma: Teď už to mnohem víc sleduji, co kdo nosí, abych se těm idolům mohl přiblížit. Pravda je, že takový doktor Barták vypadá daleko líp než já na všech těch fotkách s celebritami. Dokonce i když ho vedou v poutech, má vršek a spodek barevně sladěný. Módní policie by z něj měla radost. Současný vzor mám ale ještě výš. Jistě mi dáte za pravdu, že vůbec nejlíp vypadá Breivik… Ale Vy asi mou novinářskou ironii nechápete, že? Tady jsou ty peníze…
policista: Zde je doklad o zaplacení pokuty, zde jsou Vaše dokumenty. Kdybych nebyl ve službě, řekl bych Vám, že jste nesnesitelný samožer. Přeji Vám šťastnou cestu.
Klíma: Nic nechápete… Nashle…

parodie na Klímův fejeton v Lidových novinách

Klímova nahrávka nyní koluje po internetu a mnoho lidí je šokováno arogancí policisty. Už se však objevily i první parodie rozhovoru. Neznámí vtipálci dokonce napodobili Klímův pravidelný sobotní fejeton. Vyplnili ho větami z nahrávky tak, aby fiktivní fejeton působil na méně zkušené čtenáře podobně, jako originál v tištěných Lidových novinách. Vtipálci pak napodobeninu umístili na internet. Klíma tento nejapný pokus o parodii nekomentoval, ale zdroj blízký Klímovi potvrdil, že reportér se chystá napsat o celém incidentu knihu.

Související články
Módní milice: tisková konference TV Nova

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: