Rathovo zmizení šokovalo Česko, policie se obává nejhoršího

Středočeský hejtman je již týden nezvěstný. Policie systematicky prohledává místa, kde se nejčastěji zdržoval, včetně domů jeho přátel. Bylo zadrženo několik osob, které mohly mít na zmizení politika zájem. Vše navíc komplikuje neznámý recesista, zatčený minulé úterý, který se nyní v litoměřické věznici za Ratha vydává. Ten mezitím zveřejnil několik kuriózních prohlášení, rezignoval na funkci hejtmana a vystoupil z ČSSD, čímž se potvrdilo podezření, že nemá se skutečným Davidem Rathem nic společného.
David Rath přestal navštěvovat zdravotnická zařízení, pravděpodobně se stal obětí únosu.
Záhadné zmizení Davida Ratha je bezesporu největší kriminalistickou kauzou v historii České republiky. Policie dnes potvrdila, že nezvěstný politik v uplynulém období nenavštívil žádný domov důchodců a nezúčastnil se ani jednoho slavnostního otevření dětského hřiště. Rovněž nebylo zaznamenáno žádné televizní vystoupení ani interpelace na člena vlády. David Rath dokonce celý minulý týden ani jednou neobvinil ministra financí Kalouska z opilství a nevyzval vládní kabinet k odstoupení. Něco podobného česká politická scéna za několik posledních let nepamatuje.
Měchenická plovárna. Poslední místo, kde byl hejtman před svým zmizením spatřen.

Měchenická plovárna. Poslední místo, kde byl hejtman Rath před svým zmizením spatřen.

Diagnóza únos, motiv neznámý

Bezpečnostní analytici se obávají nejhoršího. Stále častěji se hovoří o únosu a jelikož dosud nikdo nepožádal o výkupné, každým dnem klesá pravděpodobnost, že je pohřešovaný David Rath ještě mezi živými.
Vzhledem k řadě otázek a pochybností nechce nikdo z předních politiků případ komentovat. „Nemám k tomu co říci, žádnou souvislost s Rathovým zmizením nevidím, ten zadržený občan zatím jen vtipkoval na svůj účet, když hovořil o krabicích vína a ukrajinských disidentech,“ uvedl ministr za ODS a Rathův krajský rival Petr Bendl. „Nedovedu si představit, že přijde do Sněmovny a začne v podobném duchu vtipkovat na účet nás ostatních, napříč politickým spektrem. Žádám občany i policii, aby toho recesistu nebrali vážně, a důrazně vyzývám média, aby ho přestala zviditelňovat,“ dodal Bendl.
Nezařazený poslanec Pavel Bém považuje kauzu za mediální bublinu a velmi ho překvapilo, že právě ten, u koho našli 7 milionů, je zároveň jediný ochoten vypovídat. „To je zcela nestandardní. Odporuje to všem koaličním i opozičním dohodám. Opravdu nechápu, že to státní zástupkyni není podezřelé a všude se chlubí, že chytila autentického středočeského hejtmana,“ podivuje se Bém.
Policii se hlásí desítky dobrovolníků, aby pomohli s pátráním. Mnoho dalších hledá na vlastní pěst a pročesávají obce ve středních Čechách i ulice na pražských periferiích.

Policii se hlásí desítky dobrovolníků, aby pomohli s pátráním. Mnoho dalších hledá na vlastní pěst a pročesávají obce ve středních Čechách i ulice na pražských periferiích.

V ČSSD panika, na Hradě jasno

Názory dalších politiků nebylo možné zjistit, všichni čekají na výsledky vyšetřování, na výsledky předvolebních průzkumů a na vysvětlení skutečného Davida Ratha, pokud se ho podaří vypátrat.
S jistými výhradami sdělili k aféře svá oficiální prohlášení pouze současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, budoucí předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek a bývalý předseda ODS Václav Klaus.

Václav Klaus

Jestli je to všechno pravda, je dobře, že policie konala, nicméně celá kauza je zbytečně zpolitizovaná, pokud se práce vyšetřovatelů zaměřila na aktivního a řádně zvoleného politika. Já jsem samozřejmě Kladno, Benešov a další středočeské obce navštívil, uvítání bylo vždy důstojné a nikdy jsem si tam ničeho podezřelého nevšiml. Každopádně policie hovoří o dotacích z evropských peněz a opět se ukázalo, kdo je hlavním viníkem, což dnes už tuší všichni, jenom já to říkal vždycky a na má slova došlo. Evropská unie je od začátku nešťastný projekt, jehož trpké plody nyní musí sklízet nejen doktor Rath, ale celá Česká republika.


Bohuslav Sobotka

Pokud je ten zatčený občan skutečně David Rath, má právo být eskortován do Sněmovny a vystoupit před poslanci, my jako sociální demokraté však trváme na tom, abych si s ním mohl před vystoupením promluvit mezi čtyřma očima. Dále trvám na tom, aby se pohovor konal v kanceláři v přízemí, aby šlo dobře otevřít okno kanceláře, aby David Rath neměl pouta, a aby byl policií při útěku bezpečně zneškodněn střelou do hlavy.


Lubomír Zaorálek
Uvědomte si prosím, že ten člověk, ať je to kdokoli, nemá s naší stranou už nic společného. David Rath je dnes bývalým členem ČSSD, stejně jako je bývalým členem ODS. Přesto jsme připraveni udělat směrem k občanům vstřícné gesto a zvažujeme formální omluvu, ovšem první by se měla omluvit ODS, protože jejím členem byl dřív.

Stanovisko předsedy NS-LEV 21 k případnému poslaneckému vystoupení údajného Davida Ratha se získat nepodařilo. Jiří Paroubek se před novináři ukryl v administrativní části Sněmovny a levé křídlo dveří jeho kanceláře bylo zablokováno obráncem Jiřím Šlégrem.

Související články:

Místo vína byly v boxu peníze, vystřelil si zatčený recesista

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: