Za Heydrichovou smrtí stáli Romové, zjistili vědci

Historici odhalili dosud neznámé okolnosti atentátu na zastupujícího říšského protektora Heydricha, k němuž došlo 27. května 1942 v pražských Kobylisích. Nejnovější studie vědců z Pražského historického institutu prokazuje přímou souvislost mezi smrtí protektora a chováním českých Romů. Díky jejich kočovným návykům totiž Heydrich dorazil na místo atentátu přesně ve chvíli, kdy Gabčík s Kubišem předpokládali.
Michal David předal vědcům z Pražského historického institutu šek na sto tisíc korun.
Vědcům se po několikaleté mravenčí práci podařilo zjistit, že Reinhard Heydrich (38) jako poslední z nacistických pohlavárů stále trpěl na jaře 1942 utkvělou představou o blížícím se pádu Británie. Když ho vůdce na konci května pozval do Berlína, domníval se, že bude z Prahy odvolán a stane se zastupujícím říšským protektorem v Londýně. Proto chtěl v osudný den vyrazit z Panenských Břežan na letiště Ruzyně mnohem dříve, aby měl při zastávce na Pražském hradě dostatek času vybrat si několik historických suvenýrů, které mu v Anglii budou jeho pražskou misi připomínat.

Heydricha zdržely transporty

Odborná veřejnost stojí již půl století před záhadou, proč Heydrich na poslední chvíli změnil plány a opustil sídlo v Panenských Břežanech se zpožděním, což umožnilo provedení atentátu. Pátrání v nacistických archivech odhalilo, že protektor se po snídani zdržel přibližně hodinu, během které prostudoval a stvrdil podpisem několik transportů českého obyvatelstva. Vědci z Pražského historického institutu nyní našli důvod, proč Heydrich, který spěchal do Berlína, tuto agendu neodložil či nepřenechal svému nástupci. Většina transportů se totiž týkala českých Romů.
Vědci definitivně vyvrátili historický mýtus, podle kterého si Heydrich způsobil smrtelná zranění sám.

Vědci definitivně vyvrátili historický mýtus, podle kterého si Heydrich způsobil smrtelná zranění sám.

Heydrich byl známý nevšedním zájmem o etnická specifika na obsazených územích. Jelikož předpokládal, že se do Prahy už nevrátí, považoval podepsání transportů za bezodkladný úkol. Byl totiž přesvědčen, že než jeho nástupce přebere úřad, Romové se mezitím přesunou někam jinam a realizace již připravených transportů bude vážně ohrožena.

Krvavá daň za kočování

„Zdržení způsobené podpisem romských transportů se stalo hlavní příčinou Heydrichovy smrti,“ domnívá se šéf vědeckého týmu z Pražského historického institutu PhDr. Rastislav Gazda. „Kabriolet s protektorem zatáčí z tehdejší Kirchmayerovy třídy do ulice V Holešovičkách ve chvíli, kdy už jsou atentátníci připraveni na místě.“ Zbytek je historie. Začíná teror nacistů, je vyhlášen výjimečný stav, Heydrichova zranění se po několika dnech stávají neslučitelná se životem a protektor umírá. Následuje vypálení Lidic a Ležáků, je popraveno přes 15 000 Čechů.
Kočovníci | Ilustrační foto

Kočovníci | Ilustrační foto

Kočovný způsob života našich romských spoluobčanů si tak uprostřed válečné vřavy vybírá v protektorátu svou krvavou daň. „Pokud by Romové žili spořádaně jako ostatní Češi, k atentátu by pravděpodobně vůbec nedošlo,“ dodává spoluautor vědecké studie Rastislav Gazda.

Na nejnovější zjištění historiků již reagovali aktivista Lukáš Kohout a předseda DSSS Tomáš Vandas, kteří na příští víkend svolali sérii protestních pochodů v sociálně vyloučených lokalitách. Protestní mítink připravují také vicekancléř Petr Hájek a kardinál Dominik Duka. Historická studie totiž zmiňuje i svědectví pamětníka z Břežan. Podle něj čekal v osudný den na Heydricha před jeho sídlem neznámý homosexuál se žádostí o autogram, čímž zdržel zastupujícího říšského protektora o dalších pět minut.
Související články:

Jsem za šaška! Michal David chce zpět 100.000 Kč, které věnoval vědcům

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: