Pokořím Mariánský příkop, oznámil Pavel Bém. Chce získat zpět důvěru voličů

ODS má plán, jak odvrátit volební debakl v příštím roce. Mezi priority zařadila iniciativu poslance Pavla Béma, který se rozhodl k riskantnímu sestupu až na samotné dno Mariánského příkopu. Nejhlubší místo na povrchu Země se nachází v severním Pacifiku nedaleko ostrova Guam v hloubce 10 994 metrů. Odborníci na podmořský výzkum a oceánografové se shodují, že hlouběji se klesnout nedá.
Příznivci Pavla Béma se po ohlášení přelomové podmořské mise spontánně shromáždili na Mariánském náměstí u budovy pražského magistrátu, aby politikovi vyjádřili svou podporu.
Svěží a poutavou koncepcí, jak oživit upadající preference ODS, překvapil Pavel Bém nejen politické soupeře, ale i své spolustraníky. Sociální demokracie bije na poplach a snaží se ve svých řadách najít někoho, kdo by se odvážil sestoupit alespoň na dno propasti Macocha. Uvnitř nejsilnější vládní strany naopak převládá optimismus. „Jestli nám v posledních letech něco chybělo, je to přesně tohle. ODS má konečně šanci ukázat, že zůstává s občany a je na jejich straně, i když se jim zrovna nedaří a potácejí se u dna,“ neskrývá nadšení poslanec a zdravotnický expert občanských demokratů Boris Šťastný.

Nová zkušenost a extrémní tlak

Bém doufá, že by expedice ve vodách Mariánského příkopu mohla přinést odpověď i na některé nejzákladnější otázky, například, zda v největších hlubinách žijí ryby. Ponor do takové hloubky je navíc velmi riskantní kvůli extrémním tlakům, jakým bude muset politik čelit. „Je pravda, že mám asi největší obavy, jaké jsem kdy měl. Budu muset být hodně opatrný. Ale těším se na to, bude to zase úplně jiná zkušenost,“ říká Pavel Bém, který v loňském roce bez použití kyslíku vystoupil na vrchol druhé nejvyšší hory světa K2. V květnu 2007 zdolal jako desátý Čech v historii Mount Everest.
Bývalý pražský primátor a poslanec ODS svým krokem přerušil úspěšnou kariéru horolezce. „Krize pokračuje a my už dále nemůžeme kázat vodu a pít víno, s opulentními a majestátními výstupy je konec“, uvedl Bém, který chce novým sportovním projektem inspirovat voliče, aby nepodléhali skepsi. „Neexistuje propast, ze které nevede cesta zpět. Až se vynořím z oceánu nad Mariánským příkopem a vrátím se k výkonu svého mandátu, pochopí to nejen naši tradiční voliči, ale i mnoho dalších občanů, kteří dnes nedokáží vidět světlo na konci tunelu“, přebírá Pavel Bém zodpovědnost za návrat těžce zkoušené strany zpět na politické výsluní.
Pavel Bém se svým týmem na návštěvě dekompresní komory v kladenské nemocnici.

Pavel Bém se svým týmem na návštěvě dekompresní komory v kladenské nemocnici.

Expedice ponese i symbolický rozměr

Před samotným odjezdem k nejhlubšímu místu na povrchu Země u Mariánských ostrovů plánuje Pavel Bém oslovit občany Prahy velkorysou billboardovou kampaní s heslem „Dejte mi sto megapascalů, dám Vám čtyři roky“. Chce tím upozornit na symbolický rozměr akce, během které bude muset čelit nesrovnatelně většímu tlaku, než s jakým se politici běžně setkávají při své každodenní práci.
Plánovaná expedice není podle Bémových slov jen mimořádným činem jednotlivce, ale především jasnou výzvou pro celou politickou reprezentaci v zemi. „Víte, všichni to jasně vnímáme, že takhle to dál nejde a něco se musí stát. Když jsem v roce 2007 lezl na Mount Everest, tak ještě žádná krize nebyla a voliči ještě neměli tak vysoké nároky, ale dnes je situace úplně jiná a všichni politici, kteří to s budoucností České republiky myslí vážně, musí tu změnu buď reflektovat, nebo by měli odejít,“ konstatuje Bém.
Bémovu iniciativu nepřímo podpořila řada významných nevládních organizací, včetně Institutu Václava Klause. „Žijeme v době plné populistů, kteří se bezostyšně ohánějí nebezpečnými a revolučně znějícími proklamacemi o dobývání veřejného prostoru. V tomto světle je pak nesmírně sympatická a odvážná každá snaha o dobytí prostoru, který v žádném případě veřejným není,“ stojí v tiskové zprávě Klausova institutu.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: