Muži, kvůli nimž se nesmí s přehrávači do letadla, shledáni vinnými

Britský soud v pondělí shledal vinnými tři muže, kteří s pomocí podomácku vyrobených muzikálových nahrávek plánovali v roce 2006 donutit cestující na transatlantických linkách, aby během letu vyskočili do oceánu. Odhalení jejich záměrů vedlo k zpřísnění pravidel v letecké přepravě, mimo jiné k omezení hudebních produkcí v letadlech.
Zleva: Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar a Tanvir Hussain.
Soud už v minulosti uznal trojici delikventů vinnou ze zločinného spolčení za účelem páchání kulturní trestné činnosti. Porota však tehdy nebyla schopna rozhodnout, zda plánovali svými ilegálními nahrávkami ohrožovat cestující v omezeném prostoru letadel, kde není možnost bezpečného útěku.

Podle pondělního verdiktu soudu tomu tak bylo. Delikventi plánovali, že se v letadlech po startu rozdělí a obsadí business třídu, ekonomickou třídu i prostor kolem toalet. Během domovních prohlídek byly u všech tří mužů zajištěny přenosné CD přehrávače s výkonnými integrovanými reproduktory, které chtěli pronést do letadel v příručních zavazadlech. Vzhledem k mimořádně brutálnímu plánu, s jakým měly být akce provedeny, lze očekávat vysoké tresty pro odsouzené.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: