Z boje o Hrad vypadl další kandidát, Ústavní soud rozhodl o vyřazení Franze

Ústavní soud dnes uznal stížnost vicekancléře Hájka a navrhl vyřadit z prezidentské volby dalšího kandidáta. Ve zdůvodnění je konkrétně zmíněn Vladimír Franz, který uvedl občany v omyl, když svou vrozenou vadu pleti vydával za tetování. Tím zaujal mnoho voličů především z řad mladší generace a získal jejich podpisy pod peticí na podporu Franzovy kandidatury, podle nálezu Ústavního soudu je však taková petice neplatná.
Po vynesení verdiktu vypukla v Brně na Joštově ulici spontánní demonstrace nespokojených občanů, kteří tím porušili zákaz shromažďování v okruhu 100 m od budov Ústavního soudu.
Rozhodnutí soudu ovlivnil posudek soudního znalce z Institutu aplikované dermatologie, který přezkoumal fotografie z Franzova dětství. Snímky byly součástí rozsáhlé ústavní stížnosti, sestavené vicekancléřem Petrem Hájkem, která zpochybňuje kandidaturu přibližně osmi milionů případných zájemců o prezidentský úřad, včetně nekandidujících občanů.

Zdánlivě nevinná fotografie z dětství, která se po letech změnila v předmět doličný a připravila Vladimíra Franze o šanci stanout v čele státu.

Ústavní soud se sice podrobně nezabýval všemi osobami z Hájkovy stížnosti, ale u kandidáta Franze shledal výhodu spočívající v jeho specifickém vzhledu za natolik zásadní, že by významně ovlivnila výsledek volby, čímž by byla narušena Ústavou garantovaná rovnost volby.

Verdikt hájí rovnost volby

Ústavní soud připouští, že i jiní kandidáti disponují zcela zásadními výhodami, jako je například komunistická minulost, ovšem tyto výhody neodporují rovnosti volby a při troše snahy je mohl získat každý.
Naopak u vrozených chorob, mezi které vada pleti Vladimíra Franze podle nálezu soudu patří, tento předpoklad není relevantní. Matka kandidáta by se musela s nejistým výsledkem vystavit značnému riziku, pokud by tuto výhodu pro svého potomka chtěla získat cíleně.
Vladimíru Franzovi a organizátorům jeho kampaně nyní hrozí obvinění z pokusu o maření voleb a v jednočinném souběhu rovněž obvinění z pokusu o podvod.

ANKETA: Jak hodnotíte vyřazení Vladimíra Franze z prezidentské volby?

Jan Fischer

Rozhodnutí Ústavního soudu respektuji a verdikt považuji za spravedlivé vítězství poctivé práce nad laciným populismem. Mě totiž na rozdíl od pana Franze před pár lety nikdo neznal. Nikoho jsem nezajímal, nikomu jsem nevadil. Nikdo se za mnou neotočil na ulici. A dnes? Jsem favoritem volby na prezidenta. Kromě několika nikým nevolených extremistů nikomu nevadím a zajímám všechny. Chtěl bych jako prezident všem občanům zajistit klid na práci a současně je inspirovat, aby to nevzdávali, také se snažili jako já a nenechali si vsugerovat, že jsou bezcharakterní šedé myši, vždy připravené ochotně posloužit všem, kteří by chtěli klid na práci zneužít.


Miloš Zeman

Dobře mu tak, komediantovi. Před lety jako premiér jsem to zažil mnohokrát. Byli jsme třeba na nějakém summitu, skončilo jednání, šli jsme ven z baráku a všichni novináři venku se hned vrhli na nějakého mouřenína z Burundi v pestrobarevném hábitu. Ti pisálci jsou hovada, ani včely nejsou tak blbé. Nakonec ti novináři stejně skončili u mě. Pak vyšel článek v New York Times, na ilustrační fotce ze summitu byl sice ten mouřenín, ale všechny ty super hlášky v článku byly ode mě.


Ladislav Jakl

Je to všechno nesmysl, vůbec netuším, kde kolega Hájek ty fotky sehnal, podle mě jde o podvrh. Petr je hluboce věřící člověk, takže se nedivím, že naletěl. Nedivím se ani Ústavnímu soudu, který neváhal zneužít své postavení a opět posílil pozici dalšího ilegálního mocenského centra, ovšem já nadále věřím původní verzi. Pan Franz tu výhodu nemá zadarmo, také musel něco udělat, domnívám se, že trpěl dlouhé hodiny v tetovacím salonu nebo něco na ten způsob, samozřejmě jen tipuji. No a co? Já trpím už patnáct let pod Klausem. A to má být má jediná kvalifikace pro úřad prezidenta? Samozřejmě že musím mít i jiné kvality. Samozřejmě že je mám, stejně jako mám nyní pět let času, abych někde sehnal těch diskriminačních 50 tisíc podpisů.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: