Infobaden v Křišťálové Lupě: Hlasovat lze, ale kategorie zpravodajství opět bez nás. Náhoda? Asi těžko.

Vážení čtenáři, v letošním ročníku Křišťálové Lupy nám opět nebylo umožněno utkat se v přímém souboji s iDnesem a jinými Novinkami a byli jsme potupně nalosováni do kvalifikační skupiny mezi tzv. Zájmové weby. Tuto kvalifikační skupinu bohužel musíme buď ignorovat, nebo ji musíme vyhrát, abychom mohli v hlavní zpravodajské kategorii bojovat na příštím šampionátu. Slováci se také kdysi museli k titulu mistrů světa probojovat až z hokejového suterénu.
Po bouřlivé debatě v redakci jsme se rozhodli, že letos velkoryse přehlédneme omyl pořadatelů ankety a Křišťálové Lupy se zúčastníme. Svou přítomností v anketě tak nezištně pomůžeme zviditelnit tento ambiciózní sportovní projekt i mezi Vámi, příznivci skutečné seriózní žurnalistiky.
Naše novinářská čest nám přesto velí doplnit tuto výzvu o následující odstavec, který si jistě rádi přečtete, pokud jste dočetli až sem a stále nás chcete podpořit.

Pokud Infobaden nepovažujete za seriózní zpravodajství, ale za jakýsi „zájmový web“, žádáme Vás, abyste pro nás nehlasovali. A pokud pro nás hlasovat budete, měli byste vědět, že tyto Vaše hlasy budeme prezentovat organizátorům Křišťálové Lupy jako zřetelný imperativ odborné i laické veřejnosti, aby byl Infobaden příště bez obstrukcí konečně v anketě zařazen tam, kam přirozeně patří, tedy do kategorie Zpravodajství.

FAQ k naší účasti v anketě Křišťálová Lupa

• Proč se označujete za druhý nejdůvěryhodnější server na českém internetu? A kdo je tedy ten první?

V tom se často chybuje a rozhodně to není narážka na iDnes, kde podobný slogan už před lety zaměnili za mnohem skromnější „zprávy, kterým můžete (ale nemusíte) věřit“. Mimochodem, ke změně sloganu na iDnes došlo krátce po našem vstupu na medíální trh. A kdo je tedy ten první nejdůvěryhodnější server? Kdokoli, kdo si jím troufá být.

• Proč nepokrýváte široké spektrum informací, tak jako jiné běžné zpravodajské weby? Proč vaše frekvence není vyšší?

Protože to pokrývají všichni ostatní. Nechceme mediální prostor zahlcovat duplicitami, navíc často z velmi pochybných zdrojů. Kolikrát musíme článek hodit do koše, protože nás konkurence nebo realita předběhne. Zveřejňujeme pouze zprávy, které běžné zpravodajství nenabízí – a pokud je nabízí, tak až dodatečně, často s velkým časovým odstupem. Nemá smysl, abychom naše čtenáře informovali o tom, že prezident Zeman po letecké tragédii MH17 na Ukrajině vyzval Evropu k návratu k bezpečnější lodní dopravě. Takovou zprávu si mohou přečíst na Novinkách.

• Co nakonec rozhodlo, že jste jako čistě zpravodajský server přijali kandidaturu v kategorii Zájmové weby?

Naše velkorysost. Kromě toho jsme si uvědomili, že rozdíl mezi zájmovými weby a zpravodajstvím se postupně zmenšuje. Mezi mediálními analytiky se například stále častěji hovoří o tom, že většina novinářek z tzv. seriózních médií během mateřské dovolené přispívá na server mimibazar.cz.

• Proč máte pod každým článkem tlačítko Uhradit koncesionářský poplatek?

Aby nám nevolal Andrej Babiš a další mediální magnáti. Když na to tlačítko občas nějaký spokojený čtenář klikne, tak zjistí, že nás může podpořit zcela jednoduše, bez problémů a nemusí nám potom ještě za své peníze i telefonovat. Tlačítko jsme úmyslně umístili těsně vedle často používaného tlačítka Like, abychom zvýšili pravděpodobnost, že občas nějaký neplatič omylem klikne vedle a zastydí se, že náš obsah odebírá už několik let načerno.

• Proč jste už dávno váš koncesionářský model nepropojili s podobným modelem České televize, která stejně jako vy klade důraz na kvalitní zpravodajství?

Ještě během podzimu představíme vlastní a mnohem kvalitnější televizní zpravodajství. Opravdu neradi bychom připravili ty stovky lidí ve zpravodajské budově na Kavčích horách o práci. Další problém je, že u nás se kouří na chodbě, v redakci žádné popelníčky nemáme.

• O anketě Křišťálová Lupa jsem nikdy neslyšel/a, na internetu sleduji pouze vaše zpravodajství, co mám dělat?

To vůbec nevadí, klikněte na link, na konci stránky pouze vyplňte mail, který jste vaší matce kdysi založili pro případnou budoucí komunikaci s nigerijskými spamery a odešlete hlas.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: