Bohuslav Sobotka: Sankce nic nevyřeší, nabídneme Ukrajině naše pohraniční opevnění

Česká vláda se na dnešním mimořádném zasedání rozhodla zareagovat na sílící ukrajinské volání o pomoc. Premiér Sobotka během schůze přešel od slov k činům a prosadil přijetí usnesení, ve kterém se vládní kabinet zavazuje, že zváží kroky, vedoucí k předání daru ve formě prvorepublikového opevnění do rukou ukrajinské armády. Reaguje tak na kritické hlasy opozice a koaličních partnerů, kteří ho o víkendu obvinili ze zbabělosti a mnichovanství.
„Ich bin keine Münchener,“ zahájil brífink po zasedání vlády věčně usměvavý premiér Sobotka, aby s nadhledem parafrázoval slavný projev JFK. | ilustrační foto, zdroj: oktoberfest.de
Náhlá změna kurzu zahraniční politiky ČR a ochota vzdát se ve prospěch Ukrajiny části naší vojenské infrastruktury je překvapením pro odbornou i laickou veřejnost. Opět se s respektem hovoří o unikátním a důmyslném komplexu pevností, který se stal předválečným postrachem Evropy a ve své době způsobil řadu bezesných noci i vůdci Třetí říše Hitlerovi. Obstojí naše opevnění i dnes při moderním způsobu vedení války? Vojenští stratégové a odborníci na rusko-ukrajinský konflikt o tom nepochybují.

Pevnosti jsou mimo provoz, zdůraznil premiér

Vojenská pomoc, kterou Česká republika předběžně přislíbila ústy Bohuslava Sobotky, se stala hlavním tématem brífinku po vládním zasedání. „Po konzultaci s ministrem obrany jsme se rozhodli převést na ukrajinský stát za symbolickou jednu korunu část majetku naší armády, který jinak zůstává nevyužit,“ upřesnil předseda vlády specifika chystaného kontraktu.
Z doprovodné tiskové zprávy je zřejmé, že se jedná zejména o bývalé pohraniční opevnění z 30. let 20. století. Většinu těchto objektů je možné po malé investici znovu uvést do provozu i s omezenými prostředky, kterými současné ukrajinské vedení disponuje. Jak se ministr obrany ujistil dotazem na generálním štábu AČR, do většiny pevností stačí dodat spřažené kulomety, které Ukrajinci mají, a tak je uvést do stavu částečné bojeschopnosti. „Plné bojeschopnosti sice dosáhnou až po doplnění tlakuvzdorných dveří a vzduchotechniky, ale s tím si jejich armáda poradí – podle mé osobní zkušenosti má Ukrajina šikovných řemeslníků dostatek,“ doplnil ministr Stropnický.
Sobotkův návrh vládního usnesení podpořil bezpečnostní poradce a generál v záloze Andor Šándor: „Jak známo, největším problémem Ukrajiny je zabezpečení nepropustnosti hranice v oblasti tzv. povstaleckých republik. A to je právě místo, kde se naše pohraniční pevnosti mohou vyznamenat!“ Překvapivě snadno se premiér dohodl i s hlavním koaličním partnerem a správcem státní kasy. „Ty stavby hyzdí krajinu a navíc na mnoha místech komplikují sklizeň řepky,“ vyjádřil souhlas s transferem za symbolickou korunu ministr financí Andrej Babiš.

Vojenská mise s kulturním přesahem

Podle informací z kuloárů Ministerstva obrany předá česká armáda Ukrajině již během září celkem 45 lehkých pevnůstek vz. 36 a 37 z linie Bratislava-Umíř, 80 pevnůstek vz. 37 z oblasti Orlických hor a Náchodska a jeden cvičný pěchotní srub CE z rušeného vojenského újezdu Brdy. „Jde o stejný srub, který hrál ve filmu Obecná škola. Původně jsme ho chtěli zachovat a přesunout na Litochlebské náměstí na pražském Jižním městě, ale věřím, že Ukrajincům se bude tento národní poklad hodit více,“ zdůraznil ministr obrany Stropnický kulturní rozměr plánované vojenské mise.
Po první dodávce pevností bude koncem září následovat druhá, během níž budou Ukrajině darovány zejména těžké pěchotní sruby. Armáda zatím nedokáže upřesnit jejich počet, neboť v mnoha objektech jsou instalovány vojenské expozice. Podle Stropnického jsou sice taková plně vybavená zařízení zvláště vhodná pro vojenské využití, často se ale nacházejí v majetku vojenskohistorických sdružení.
„Zatím se nám nedaří vždy najít společnou řeč, ale věc je na dobré cestě. Ti chlapci sice rezolutně odmítají případné vyvlastnění, ale často před nimi stačí zmínit, že se v jejich srubech bude konečně někdo bránit, a hned jsou celí naměkko. Z Těchonína nám dokonce nabídli celou pevnost Bouda, transfer zde ale bude obtížnější, neboť velká část zázemí objektu je vyrubána ve skále,“ upozornil Stropnický na možné komplikace.
Na českou iniciativu chtějí navázat další členové EU, zejména pobaltské země a Polsko, které hodlá spolupracovat s Ukrajinou i na vesmírném programu, vývoji raket středního doletu a účetní uzávěrce z fotbalového mistrovství Evropy.

Na českou iniciativu chtějí navázat další členové EU, zejména pobaltské země a Polsko, které hodlá spolupracovat s Ukrajinou i na vesmírném programu, vývoji raket středního doletu a účetní uzávěrce z fotbalového mistrovství Evropy.

Doprava bude náročná, část daru zůstane u nás

Právě převoz darovaného opevnění na východní Ukrajinu zůstává jedním ze sporných bodů projektu. Česká ani ukrajinská strana totiž nemají dostatek těžké dopravní techniky, s jejíž pomocí by bylo možné transferovat betonové kolosy na pobřeží Černého moře. Ani zde ale Sobotka neztrácí naději: „Ve hře pořád zůstává lodní doprava. Diskutoval jsem tuto možnost s prezidentem Zemanem a zdá se, že má řešení.“
Bez využití ale nezůstanou ani bunkry, které se přestěhovat nepodaří. Zde se počítá s variantou, že bychom Ukrajincům umožnili, aby se v takových objektech opevnili na místech, kde zůstanou, tedy na našem území. „Princip vojenské pomoci by ve specifických případech zcela logicky spočíval v tom, že kdyby se jim doma ve válce s Rusy nedařilo, pořád budou mít spoustu pevných záchytných bodů v České republice, odkud pak mohou chystat případnou protiofenzivu,“ vysvětlil premiér Sobotka.

Okamura varuje před přílivem nepřizpůsobivých cizinců

Před poskytnutím pevností Ukrajincům varuje předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura: „Je naprosto nepřijatelné, aby se u nás někdo skrýval v betonových bunkrech. Pokud slušným lidem z pochopitelných důvodů vadí obličeje muslimských žen ukryté za šátky, nelze připustit, aby se příslušníci jiných národů mohli schovávat celí.“ Bezúhonní Ukrajinci se podle šéfa Úsvitu nemají čeho obávat – stačí, když se přizpůsobí současným podmínkám stejně jako všichni ostatní, na to se nemusí opevňovat. „Jedna betonová džungle v Chanově nám úplně stačí,“ dodal Okamura.
Geopolitický rozměr projektu vadí i neparlamentním politikům. „Slávka pamatuji z ČSSD už od dětství a vždycky patřil ve straně mezi jestřáby, jen to skrýval,“ odsoudil nejnovější konfrontační kurz premiéra Sobotky předseda sdružení Přátelé Ruska v České republice Jiří Vyvadil.
První reakce z východu Evropy jsou naopak spíše příznivé. „Pokud chtějí Češi k nám na Ukrajinu dopravit nějaké turisticky atraktivní historické budovy, byli bychom hlupáci, kdybychom je v tom nepodpořili. Už jsme se přihlásili do tendru na výstavbu kanálu Dunaj-Odra-Labe,“ konstatoval ruský ministr zahraničí Lavrov.


ANKETA: Jak hodnotíte českou nabídku vojenské pomoci Ukrajině?

Vratislav Mynář, bývalý předseda SPOZ: Jak mi potvrdili současný předseda SPO Veleba a budoucí předseda SPOZ Čuba, dobrý hospodář za symbolickou korunu neprodá ani zánovní traktor, natož zánovní a nikdy nepoužité opevnění, co nás kdysi stálo spoustu peněz, které pak chyběly jinde a Masaryk kvůli tomu musel nechat střílet do dělníků. A rovnou dodám, že moje bezpečnostní prověrka je na dobré cestě. Další otázka?

Adam B. Bartoš, bývalý novinář: Opevnění našich otců a dědů za korunu? Asi budeme muset s přáteli opět vyrazit do ulic. Všichni víme, kdo má ve světě nejvíc peněz. Ukrajinci to nejsou, takže to opevnění okamžitě přeprodají Izraeli a ten s námi provede to, co provedl s Palestinou. Tam si původně také jen pár Židů koupilo rekreační objekty a ty bez povolení přebudovali na Izrael, než tomu stihl palestinský stavební úřad zabránit.

Bernd Posselt, bývalý Čech: Jsme kategoricky proti předání historického německého majetku někam na Ukrajinu. Kdo nám zaručí, že se o něj řádně postará a že se nám tyto bunkry po zrušení dekretů vrátí nepoškozeny? U Evropského soudu pro lidská práva budeme žádat o vydání předběžného opatření, zakazujícího jejich vývoz.

Stanislav Huml, bývalý policista: Máte internet? Když si na www.seznam.cz zadáte do vyhledávání google a kliknete, můžete pak v googlu zadat heslo 9/11 a youtube a to jste již jen kousek od úplné pravdy, kterou se nám někdo snaží zamlčet.

Uhradit koncesionářský poplatek

Další zprávy: